Kultúra » Zene

Román táncok, Magyar rapszódia a Kavalkádon

A Remember Enescu kamaraegyüttes koncertjével folytatódik a Székelyföldi Filharmónia őszi fesztiválja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Ansamblul Remember-Enescu
Fotó: muzeulcotroceni.ro
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 24., 11:01
0 hozzászólás. 

A neves zongoraduó az Őszi Zenei Kavalkád második napján, október 24-én, csütörtökön 18 órától lép fel a városháza Szent István-termében. Műsoron: Ligeti György Három lakodalmi tánc, Constantin Silvestri – Erdélyi román népi táncok, op.4, Bartók Béla – Román táncok, Liszt Ferenc – 2. Magyar Rapszódia, Maurice Ravel – Spanyol rapszódia.

A Remember Enescu kamaraegyüttest két fiatal zenész, Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu alkotja, akiket a zenetörténeti korszakok felfedezése iránti lelkesedés fűz össze. Mindketten a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen diplomáztak, ugyanott végezték magiszteri tanulmányaikat és doktoráltak. Corina Răducanu a bukaresti Dinu Lipatti zenei szakközépiskola tanára, Eugen Dumitrescu a bukaresti Mozartino zenei- és alkotóműhely alapítója és tanára.

2005 óta járják zongoraduóként a világot, műsorukban a négykezes zongoraműveket rendkívül expresszív előadásban szólaltatják meg.

A repertoár változatossága, az együttes alternáló hangszíne, a zenekritikusok és a közönség értékelése nyomán a Remember Enescu együttest számos fesztiválra meghívták. Felléptek a a bukaresti George Enescu Nemzetközi Fesztiválon, a „Constantin Silvestri" Nemzetközi Fesztiválon, a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetem által első alkalommal szervezett Chei fesztiválon. Több mint 200 koncertet adtak különböző helyszíneken: Román Ateneum, „George Enescu" Nemzeti Múzeum, Cotrocen-i Palota, Şuţu Palota, Marosvásárhelyi Filharmónia, Piteşti-i Filharmónia, konstancai „Oleg Danovsky" Operett- és Balettszínház, valamint számos hazai kulturális központban (Kolozsvár, Brassó, Árkos, Suceava, Sinaia, Buşteni, Galaţi, Brăila, Szászrégen, Cîmpina) és külföldön (Németország, Belgium, Ukrajna).

Művészi tevékenységük során 2010-ben három koncertturnét szerveztek George Enescu zenéjének népszerűsítése érdekében Kovászna, Hargita és Maros megyébe, szintén Enescu, illetve a kortárs zene népszerűsítésére 2010-ben Moldvában, Bukovinában és a Moldvai Köztársaságban, illetve 2011-ben Hunyad megyében. 2012-ben társszervezői a Maroshévízi Klavier Art Fesztiválnak, ugyanebben az évben Zenei Mikrokozmosz néven képzést vezetnek gyergyószentmiklósi zeneiskolások számára, társszervezői az első petrozséni Klavier Art előadóversenynek. Szintén 2012-ben jelen vannak A Költészet Besztercén Van Fesztiválon, illetve ugyanott a Novemberi Besztercei Fesztiválon, a George Enescu Napokon Oravicán, a Transylvanian Book Fesztiválon, a rozsnyói Történelmi Film Fesztiválon. 2013-ban Wolfgang Amadeus Mozart valamennyi négykezes szonátájának tolmácsolását is vállalták.

A két fiatal művész a bukaresti Magyar Kulturális Intézet által szervezett Magyar Zene Fesztivál díjazottja volt 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben. Az Árkoson szervezett Kulturális Díjak Gáláján (2010) nekik ítélték a „2009. év triója" kitüntetést. Díjaik között szerepelnek emellett a Nemzetközi Pietro Argento Gioia del Colle verseny, a bukaresti Pro Piano, a nemzetközi Lorenzo Perosi Tortona verseny helyezései.

E koncertsorozaton fellép még Irina Niţu, a Dinu Lipatti zenei szakközépiskola zongoratanára. Ő is a zenetudományok doktora, a Mozartino zenei- és alkotóműhely tanára, aki Bukarestben és Portugáliában folytatta tanulmányait és elismert zenei szaktekintély.


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."