Kultúra » Zene

5+1 dal a katonaságról

Azt mondják, nem férfi az, aki nem volt katona. Lehet ezen vitatkozni, a katonaságról viszont sok elgondolkodtató dal született.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

katonadal
Tükrödben árnyék, az árnyékod tükröző folt / Középen ott állsz, és érzed, hogy fordítva volt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 24., 17:25
2 hozzászólás. 

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére! – ha jól belegondolunk, akkor ez a gyerekkori mondóka már magában hordozza a katonaság lényegét, a „vagy megszoksz, vagy megszöksz" mondattal körbeírható életérzést.

A férfiak sokat mesélnek a katonaságról, az öregebbek a túlélt háborúról – néha mindezt versekbe, regényekbe, drámákba, dalokba foglalják, mind az irodalom, mind a színház, mind pedig a zeneművészet nagyon sok ilyen alkotással gyarapodik napjainkban is.

Dalválogatásunkba a Status Quo In the army now című szerzeményét vagy az R-Go együttes Ballag a katona dalát csak azért nem vettük fel, mert egyből ezek ugranak be mindenkinek – igyekeztünk különlegesebb, és valószínűleg kissé durvább szerzeményeket beválogatni.

5. The Doors: The Unknown Soldier

Jim Morrison és legendás együttese, a Doors is több ilyen dalt készített aktív zenekari évei (1966-1971) alatt, habár abban az időben (akkoriban volt a vietnámi háború) nem tartoztak az ún. háborúellenes dalokból élő hippizenekarok, a virággyerekek közé. Az ismeretlen katona című dal a zenekar harmadik, 1968-ban megjelent Waiting for the Sun című albumán jelent meg. Van benne kivégzés, puskacsövek, híres katonacsókok, minden.

4. Road: Olivazöld

A modern metált játszó, a Székelyföldi Rockmaratonon is többször megfordult magyarországi Road zenekar a Második harapás című, 2005-ben megjelent lemezének nyitódalában fejti ki a meglátásait a katonaságról, a háborúról, erről az életérzésről. Sötét dal, sötét lemez, de nagyon ott van.

3. Metallica: One

Az egyedül maradt, haldokló katona éneke az 1988-as, azóta klasszikussá vált ...And Justice for All című albumról. Földbedöngölő, klasszikus, többtételes rockadarab, az együttes egyik legismertebb száma. Az élet és a halál között lebegő, agonizáló katona végső vallomása, egyfajta számadása. Szinte érzi az ember a dühöt, a tehetetlenséget belőle, amit a háború, konkrétan egy akna okozott ("Landmine has taken my sight / Taken my speech, taken my hearing / Taken my arms, taken my legs / Taken my soul, left me with a life in hell").

2. URH: Az ismeretlen katona

Súlyos mondanivaló a nyolcvanas évek mélyéről – a szöveg Müller Péter Sziámi szerzeménye, a dalt az URH-Kontroll Csoport közössége, a magyar alternatív-underground zene zászlóvivői (Menyhárt Jenő, Hajnóczy Csaba és mások) szerezte. Szóval ez egy nagyon depresszív valami, olyan, mint a nyolcvanas évek Kelet-Európája – sajnos még ma is aktuális, csak egy kicsit más értelemben... „Idegen vagy, aki valahogy itt rekedt / Csak félig-meddig érted a híreket / Eszed, amit az agyad meghagyott / Nem gondolkozol, tehát nem vagy ott." Átvitt értelemben ma is katona mindenki, nem kell azért konkrétan fegyvert fogni.

1. Dropkick Murphys: Last Letter Home

A ír-kelta punk legismertebb zenekara, a bostoni Dropkick Murphys ötödik albumán, a The Warriors Code című lemezen jelent meg ez a szerzemény, ami igaz történetet dolgoz fel. Andrew Farrar hadnagy az iraki háborúban esett el, utolsó levelében azt írta feleségének, hogy ha elesik, akkor a temetésén a Fields of Athenry című számot szeretné „hallani". Ez megtörtént, a zenekar az eredeti, 2003-ban a Blackout albumra került dalából készített egy speciális feldolgozást Andrew emlékére, illetve megírta a Last Letter Home-ot. Ide több szó nem is kell, csak a dalokat kell hallgatni.

+ 1 Vama Veche: Am să mă întorc bărbat

Az általam legjobban szeretett román zenekar (ma már csak Vama néven fut, de a „szellemi vezető" ugyanaz a Tudor Chirilă énekes és szövegíró) 2002-ben egy egész lemezt szentelt a témának – rövidebb-hosszabb szerzemények, jobbnál jobb és találóbb szövegek mondják el a kilencvenes évek kosz-Romániájának egyik legmocskosabb részét, a katonaságot.

Hiteles, komoly szövegek, az album pedig egy jól megírt, megkomponált album, dramaturgiai íve van (egyébként Chirilă végzettsége szerint színész). Az iskolázatlan, köcsög „plutoniert", a lábszagú „dormitort", a részeg alja embereket az egynapos „permisszión", az otthon maradt hűtlen csajt, a golyót a fejbe. A lemez záró száma a Vama Veche és a román (könnyű)zenetörténet egyik legszebb szerelmes dala, az Epilog.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszdebe a katonaságról?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szasza
2013-10-24 19:12:44
Katonadalok
Két Iron Maiden klasszikus: Paschendale és The trooper
avatar
S.K.
2013-11-23 07:58:00
Emlekezes...
Szívből gratulálok,a cikk írójának.Rendszeresen olvasom ezt a változatos&érdekes "emlék-topot"Jó lenne ha az elkövetkezendőkben,minden alkalomkor egy Erdélyi\Magyarországi \Kaliforniai;zenekart is bemutatna az olvasóknak.A katonás dalok listáján,muszaly megemlékezzünk;STATUS QUO-"IN THE ARMY NOW",illetve a népszerű;BIKINI együttes;"NEHÉZ A DOLGA A KATONÁNAK",vagy az örökzöld;R-GO zenekar-"BALLAG A KATONA",amely ARANY,majd PLATINA lemez lett.Tisztelettel&emberi szeretettel,SUNLOVERDJ [RETRO-CALYPSO DJ H.E.&SITGES.ESP.] \RESPECT&PEACE&BLESSESS...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."