Lyukasóra » Rendezvények

Jubilál a Krónikás vetélkedő

Szent László király korába kalauzol az Udvarhelyi Fiatal Fórum történelmi-kulturális vetélkedőjének tizedik kiadása. Aki tud, az nyer.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Jubilál a Krónikások vetélkedő
A gimisek tavaly is vetélkedtek. Fotó: UFF
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. október 22., 17:23
0 hozzászólás. 

A X. Krónikás vetélkedőt október 30-án 13 órakor, a Siculus Ifjúsági ház nagytermében szervezik meg. A rendezvényen négy székelyudvarhelyi középiskola öt csapata versenyez: egy-egy gárda a Benedek Elek Pedagógiai Líceumból, a Kós Károly Szakközépiskolából és a Tamási Áron Gimnáziumból, illetve két csapat a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumból.

Rendhagyó történelemóra

Az ünnepi alkalomra való tekintettel a szervezők különösen hangulatos feladatokkal és különféle meglepetésekkel készülnek. A témaválasztás visszatér a legelső Krónikás vetélkedők témáihoz, ismét a magyar középkor történelmét helyezve a középpontba.

Bolyai Csaba versenyszervező úgy látja, hogy a magyar középkor és Szent László korának történelme iránt megvan az érdeklődés a középiskolás diákokban, de mivel az iskolai tananyagban nem kap elég hangsúlyt, alternatív módszereket kell találni a korszak megtanítására, a vetélkedő pedig ezt a célt szolgálja.

A feladatok a Krónikás hagyományaihoz híven diákközpontúan, játékos formában mérik fel a versenyzők tudását, műveltségét és kreativitását. A kérdések a modern pedagógiai elvek figyelembevételével kerültek összeállításra. I. Szent László történetéhez szervesen kapcsolódnak a legendák, csodatételek, úgyhogy az első kérdéscsoport ezt eleveníti fel.

Ezen kívül többek közt lesz földrajzi ismereteket felmérő feladat, az elmaradhatatlan kreativitási feladat, illetve Arany János történelmi tárgyú balladái is felcsendülnek.

Múltidéző rendek és harcosok

A rendezvény legnagyobb újdonsága, hogy a korszellem megidézéséről az Arany Griff rend és a Hasta Nomadorum harcosai gondoskodnak. Ők egyrészt korhű ruhákba öltözve fogadják az érkezőket, a fegyver-felismerési feladatnál segédkeznek, illetve amíg a zsűri értékel, egy rövid harci bemutatóval elevenítik fel Szent László harcát a leányrabló kun ellen.

„A közönség soraiba szívesen látunk mindenkit, aki szeretné jobban megismerni múltunkat, harcos szent királyunk életét és átérezni csodás korának szellemét.

A rendezvény ingyenes, felkérjük városunk iskoláinak tanárait és diákjait, hogy közösen jöjjenek el és szurkoljanak iskolájuk csapatának" - buzdítja részvételre a diákságot és a pedagógusokat Bolyai Csaba főszervező.

uh.ro/sajtóközlemény


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."