Lyukasóra » Rendezvények

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen lehetett Pesten '56-ban.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.
Ani és Zsolt a Tömegfutás előtt szaladgálnak fotó: Dávid Anna Júlia

Gazsika, az idén írasd alá!

Rosszul parkoló autó, sorok a rajtnál, elcsúszott...

ovohely
Fotók: Szilágyi István
szerkesztoÍRTA: SZILÁGYI ISTVÁN
2018. október 26., 10:40
1 hozzászólás. 

Az '56-os rendezvénysorozat idei kiadásának különlegessége – a felvonuláson megjelent Bucegi-kamion mellett – az az interaktív kiállítás, amelyet a városháza alagsorában hoztak össze Vérrel írt történelem címmel.

Szép számban vártuk kedden délelőtt a kiállítás megnyitóját, amelyen meglepetésünkre csak a múzeum igazgatója mondott beszédet, pedig Gálfi Árpád mellett jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

Politikusoktól szokatlan, hogy kihagyjanak egy ilyen remek lehetőséget a beszédmondásra, de üdítő, hogy a sallangok helyett Miklós Zoltán valóban forradalmira sikerült beszédét hallgathattuk.

verestortenelem2

– Akkor is rólunk szól, ha nem érintett minket közvetlenül (...) Legyen az bűn, ha a tanárok nem hozzák el a diákokat megnézni ezt a kiállítást, mert ez a tárlat a fiatalok nyelvén szól a történelemről – kapjuk fel a fejünket az igazgató picit fenyegetőző felhívására.

Az első tízfős VIP-csoporttal igyekszünk a pincébe, aminek bejárata a Szent István-teremtől jobbra található. A magyar himnusz hangja csapja meg fülünket, amint áthaladunk az Óvóhely feliratú tábla alatt. Kopár falak, beszűkül a tér és a lépcsők aljára érve egy nagy vasajtó mögött

elénk tárul, amiért jöttünk.

Szász Hunor történész, a múzeum munkatársa fogad minket, hogy bemutassa nekünk a tárlatot. Amíg mesél, gyorsan körbejárjuk a termeket, hogy legyen egy átfogó képünk róla. Az előteret leszámítva csak néhány fényforrás világítja meg a boltíves pincét. A kiállítás tárgyi része szerénynek mondható, de igazából a valóságosság érzetét megteremtő illusztrációként szolgál a digitális látványanyag mellé. Láthatunk szovjet hordágyat, egy T-34-es tank lánctalpának szemét, sarlós-kalapácsos övcsatot, eredeti Vöröskereszt-zászlót és sok más korabeli tárgyat.

verestortenelem

A megnyitó zűrzavarában elcsípjük Benkő József marosvásárhelyi magángyűjtőt, aki a korabeli tárgyakat kölcsönözte. Megtudjuk, hogy ő is történész, éppen hadtörténetből doktorál, és évek óta gyűjti a többnyire szovjet, német és magyar hadifelszereléseket. Szász Hunor barátjaként és kollégájaként örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy kiállítsa magángyűjteményét, amelynek különben állandó kiállítási helyet is keres. 

Honnan jött ez a mániád? – kérdezzük őt. „A nagyszüleim, dédszüleim is részt vettek a világháborúkban, és én úgy éreztem, hogy előttük így tudok igazán tisztelegni. A háborús és az ezt követő nehéz időszaknak is próbálok emléket állítani (...) Ezek az emberek minimum egy ennyit megérdemelnek" – utal az életüket adó székely és magyar katonákra.

verestortenelem4

Közben felszabadul néhány szemüveg és Józsival le is csapunk rájuk.

Eljött a várva várt pillanat:

Végre feltehetjük mi is a VR-szemüveget, hogy „élőben" tapasztaljuk meg a forradalom különféle jeleneteit. Kör alakú székre ültetnek le, amin szabadon lehet forogni és élvezni a 360 fokos panorámát. Hang is megy a beépített telefonról, de nem nagyon hallatszik, mert elég nagy a nyüzsgés. Szerencsére a videókhoz felirat is társul, szóval lehet követni a megjelenített sztorikat. Több jelenet közül lehet választani: szemtanúja lehetsz a vörös csillag hullásának, az utcai harcoknak, a bajtársak temetésének, de szovjet tankba is ülhetsz vagy éppen az ávósok vallatnak az Andrássy úton.

verestortenelem5

A Pestről érkező látványanyagok különben eredetileg az Egy akaraton 1956–2016 című kiállítás részei voltak, amely 2016-ban volt látható a Terror Háza Múzeumban. A VR-videókon kívül archív felvételek és olyan imázsfilmek láthatók a falakra helyezett képernyőkön, amelyek rekonstruálják a forradalom drámai pillanatait.

Az udvarhelyi kiállítás a már említett múzeumokon kívül a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatásával jöhetett létre. A projektfelelős dr. Simon Mária Tímea történész-irodavezető, a látványtervező pedig Baróti Hunor designer.

verestortenelem3

November 13-ig, azaz további két héten át várják az érdeklődőket, akik ingyenesen megtekinthetik az izgalmas tárlatot naponta 9 és 16 óra között. Csoportok számára ajánlott az előzetes bejelentkezés, ugyanis közel egyórás tárlatvezetésben részesülhetnek. Tiszteletjegy a bátraknak!1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esz.
2018-10-27 15:33:31
VéR-el? Nem. Vérrel! Szótagolva: vér-rel.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."