Lyukasóra » Rendezvények

A Szejkén dobogtatnak az ukránok

Hamarosan megtelik a város színes léptekkel. Táncra perdül még a fakanál is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Szejke fesztivál
Kiugrunk a domboldalba | fotó: Barcsa István
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. május 15., 18:06
0 hozzászólás. 

Péntek este 20 órától a Művelődési Ház koncerttermében a moldvai és gyimesi csángó népdalokat muzsikáló Fabatka együttes koncertjével kezdődik a 48. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál – tájékoztatott csütörtökön Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója a szervezők képviseletében.

A koncertet követő táncházban is a Fabatka húzza a nótát, aki csángó táncokat tanulna, az most lépjen.

Falu a városban

Szombaton 18 órától Lövéte lesz a főszereplő, a nagyközség hagyományaival, jelenkori és múltbéli képeivel ismerkedhetnek a városiak.

Elekes elmondta, a Régiók találkozója elnevezésű rendezvényt néhány éve azért kezdték megszervezni, mert a Székelyudvarhelyen élők jó része a környékbeli településekről származik.

A vidéken maradottakat meg szeretnék erősíteni a vállalásukban, hogy otthon teremtenek értéket, és őrzik az őseiktől örökölteket, míg a városiakat abban, hogy segítsék a falun maradt véreiket ebben a tevékenységükben. Találkozási, ismerkedési alkalmat hoztak létre. Egyed József kortárs fotói mellett régi Lövétéről is tekinthetnek meg képeket az érdeklődők.

Este 20-tól ismét táncház következik.

Kontya alá ütött a gőz

Vasárnap tizenhét romániai nemzetiségi kisebbség vonul fel a városban, hogy parádézva meghívja a székelyudvarhelyieket a szejkei előadására. A fesztivál jó idő esetén 12 órától kezdődik a Szejkén, ha kedvezőtlen lesz az időjárás, akkor 13 órától a Művelődési Ház nagytermében lépnek fel a táncegyüttesek. Mind a 17, amely jelentkezett a fesztiválra. Jönnek szerbek, ukránok, török-tatárok, horvátok, görögök, orosz-lipovánok, örmények, rutének, bolgárok, maroshévízi románok, lesznek csángók, udvarhelyi és magyarországi magyarok.

Az ötödik éves Európai étkek a hagyomány jegyében elnevezésű főzőverseny sem marad el, a helyi csapatok mellett a váciak és a békéscsabaiak is itt főzőcskéznek a közel 5 órás előadássorozat alatt. Kizárólag közönségdíj lesz: az nyer, akinek a nézők elfogyasztják a főztjét. Rossz időben sem marad el gasztronómiai bemutató, ez esetben a Művelődési Ház mögött lévő parkolóban keressék az ennivalót.

Elekes azt tapasztalta, hogy az összesen 406 táncos-énekes vendég jó része fiatal, ezért szervezték ebben az időpontban, a kicsengetések előtt a rendezvényt. Hozzátette, hogy ezeknek a nálunk is kisebb létszámú kisebbségieknek nagyon fontos ez a rendezvény, alig várják, hogy megmutathassák magukat Románia legrégebbi és egyik legnagyobb ilyen fesztiválján.

A szejkei kirándulásra a helyi szolgáltató járatai vasárnap 10-től félóránként szállítják az udvarhelyieket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."