Megkezdődött az e-receptekre való áttérés

Működőképesnek bizonyult az e-recept szoftver, de az orvosok közül sokan nem tudják használni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

E-recept
Hamarosan kötelező lesz az elektronikus recept
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. július 03., 07:50
0 hozzászólás. 

Marius Filip, az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) főorvosa az árkedvezményes gyógyszerek felírására és kiadására kialakított új számítógépes rendszer üzembe helyezésének napján nyilatkozott.

Hétfőn kezdték meg az elektronikus vény bevezetését, augusztustól pedig már kötelezővé válik az e-recept használata az orvosok és a gyógyszerészek számára.

Filip szerint a rendszer üzembe helyezésének első órájában 130 e-receptet állítottak ki az országban, ami azt bizonyítja, hogy működik a szoftver, de sok orvos nem az e-receptek írására kialakított programot, hanem továbbra is az Integrált Informatikai Rendszert (SIUI) használja a vények kitöltésénél.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető e-recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. A szakemberek szerint a korszerű megoldással elkerülhető, hogy egy betegnek a más panaszok miatt rendszeresen szedett gyógyszereivel összeférhetetlen kezelést írjanak fel.

Előfordul, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt: a CNAS szerint az e-recept bevezetése kiszűri az ilyen visszaéléseket.

Filip közölte: a 11 ezer családorvos több mint 90 százaléka beszerezte már az ártámogatott e-receptek kiadásához szükséges elektronikus aláírást. A gyógyszertárak október elsejéig kaptak haladékot a e-receptek kiadásához szükséges vonalkódolvasók beszerzésére.

uh.ro/mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."