A romák 25 százaléka írástudatlan

A Romániában élő romák 25 százaléka írástudatlan - derült ki a Soros Alapítvány felméréséből, amelyet szerdán tettek közzé Bukarestben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

romák
Romániában a legrosszabb a helyzet
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. július 12., 12:01
1 hozzászólás. 

A felmérés adatait A romániai, bulgáriai, olaszországi és spanyolországi romák a társadalmi beilleszkedés és a migráció között című tanulmányban jelentették meg. Az iskolaelhagyásnak tulajdonított írástudatlanság terén Romániában a legrosszabb a helyzet. Olaszországban a romák 16, Bulgáriában 12, Spanyolországban 9 százaléka analfabéta.

Ami a migrációt illeti, az Olaszországba vándorolt bulgáriai romák 86, illetve a romániai romák 68 százaléka nyilatkozott úgy: azért hagyta el szülőföldjét, hogy munkát keressen. A Spanyolországba vándorolt romák körében is több mint 50 százalékot tesz ki azok aránya, akik munkahely reményében érkeztek, és ebben az igyekezetükben többségük támogatást is kapott a spanyol munkaügyi hatóságoktól.

A migrációs célországok tekintetében a romániai romák legszívesebben Spanyolországba utaznak (35 százalék), Spanyolországot Franciaország követi (21 százalék). A bulgáriai romák szívesebben próbálnak szerencsét Görögországban és Németországban (22-22 százalék).

A romák körében a vizsgált országok közül Spanyolországban a legalacsonyabb a munkanélküliség (36 százalék), majd Olaszország (37 százalék), Románia (49 százalék) és Bulgária (59 százalék) következik.

A Spanyolországba vándorolt romániai romák gyermekeinek több mint 93 százaléka iskolai oktatásban részesül, Olaszországban ez az arány 87 százalék. A tanulmány szerzői ezt pozitív jelenségnek tartják a romák társadalmi integrációja szempontjából, ahhoz képest, hogy az Olaszországba vándorolt romániai romák 60 százaléka az elemi iskolát sem végezte el.

uh.ro/manna.ro



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-07-12 15:36:05
Ez hol meglepetés? Ez tény!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."