Nem tréfa, minden drágul

Keddtől többet fizetünk az üzemanyagért, a gázért, a villanyáramért, mindenért. Még a cigit is többért szívjuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Benzinkút
Benzinkút
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 31., 12:24
2 hozzászólás. 

Április elsejétől nő a benzin és a gázolaj ára a literenkénti hét eurócentes adó bevezetése következtében. Becslések szerint a gázolajért átlagosan 6,5 lejt, míg a benzinért literenként 6,2 lejt kell majd fizetni.

A fuvarozók eközben már korábban jelezték, hogy nem vállalják magukra a plusz költségeket, hanem ráterhelik azt a logisztikára, a logisztika pedig az árura.

A földgáz ára áprilistól mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók számára emelkedik az energiaár-liberalizáció soron következő szakasza nyomán: a pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a háztartásoknak 2, a vállalatoknak pedig 5 százalékkal kell majd többet fizetniük az energiaforrásért. Az idei év során egyébként összesen 8 százalékkal drágul a földgáz, júliustól és októbertől 3-3 százalékkal kell majd többet fizetnünk.

Fénytelen jövő

Elsejétől többe kerül az elektromos energia is: a lakossági fogyasztók átlagosan egy százalékkal fognak többet fizetni az eddigi számlákhoz képest. A villanyáram esetében eközben most nem kellett volna az árliberalizáció miatt árat emelni, azonban április elsejétől nő a termelőknek a zöldenergiával járó kiadása, így várhatóan ez is meglátszik majd a számlákon.

A kormány ugyanis a megújuló energiaforrások fokozottabb kihasználása érdekében, arra kötelezi a termelőket, hogy a korábbihoz képest kétszer annyi zöldbizonylatot vásároljanak meg. Ezek ára pedig külön tételként megjelenik a számlákon is.

Füstbement banik

Többet fizetünk a cigarettáért is, hiszen április elsejétől az ezer cigarettára kivetett adó 81,78 euróról 84,37 euróra növekszik. Az áremelést az üzemanyagra kivetett jövedéki adó is indokolja. Így egy csomag cigaretta ára 0,3-0,5 lejjel nő.

Az üzemanyag és közműszolgáltatások drágulása miatt minden bizonnyal hamarosan az élelmiszerek ára is emelkedik, így a háztartások kiadása a következő hónaptól akár több száz lejjel is növekedhet.

uh.ro/hírösszefoglaló



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szasza
2014-03-31 20:32:14
re:
Köszi a markáns véleményt, picit finomabban légyszi :)
avatar
weedor
2014-04-02 14:08:14
ügyesen terelgetik a gazdaságot

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."