Leégett a marosvásárhelyi színház díszletraktára

Leégett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház díszletraktára, ahol zömében olyan előadások díszletelemeit tárolták, amelyek már nem szerepeltek az intézmény műsorán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MarosvasarhelyiSzinhaz-raktar-leegett
Jelentős az anyagi kár
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 02., 15:39
0 hozzászólás. 

A színház közleménye szerint a tűz kedden délután tört ki a Mező utcai raktárnál, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot. A tűz a szomszédos telekről terjedt át a raktárára.

Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója elmondta: többnyire olyan előadások díszleteit tárolták ott, amelyek már nem szerepelnek az intézmény műsorán, de helyszűke miatt ott tárolták néhány olyan produkció díszletelemeit is, amelyeket még játszik a színház.

Az előzetes becslések szerint a keletkezett anyagi kár meghaladja a 100 ezer lejt, ugyanis ott tároltak minden olyan díszletelemet, amelyet újrahasznosításra szántak - mondta a vezérigazgató, aki tájékoztatta erről a színház fenntartóját, a kulturális minisztériumot.

Gáspárik Attila kifejtette, hogy a színháznak nincs elég pénze a díszletek tárolására, ugyanis a Mező utcai ingatlan leégése előtt sem tudták szakszerűen és biztonságosan őrizni őket. A színház azt igényli a kulturális minisztériumtól, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá a még műsoron lévő előadások díszletelemeinek helyreállításához.

A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy sikerül felhívni a figyelmet a romániai színházak egyik megoldatlan gondjára, vagyis arra, hogy a biztosítótársaságok a díszletet műalkotásnak tekintik, ezért a bebiztosításuk legalább annyiba kerül, mint a díszlet előállítása. Ezt pedig nem tudják kifizetni a színházak a költségvetésükből - magyarázta Gáspárik Attila.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az 1946-ban alakult Marosvásárhelyi Székely Színház utódintézménye, jelenleg a Tompa Miklós Társulattal és a román Liviu Rebreanu Társulattal működik.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."