Román ígéretek Magyarországon

Emil Boc miniszterelnök magyaroszági vezetőknek számolt be a kisebbségi törvénytervezetről, a gazdasági régiók újraosztásáról és a verespataki beruházás jelenlegi állapotáról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Emil_Boc
Emil_Boc
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. február 26., 13:31
0 hozzászólás. 


Február 24-én Emil Boc miniszterelnök, Borbély László környezetvédelmi miniszterrel, Teodor Baconschi külügyminiszterrel, valamint Adriean Videanu gazdasági és kereskedelmi miniszterrel részt vettek a Budapesten megrendezett visegrádi országok kibővített csúcstalálkozóján.

A román kormányküldöttséget Sólyom László köztársasági elnök fogadta. A tárgyalófelek között egyezség született arról, hogy a kisebbségi kérdés és ezen belül a romániai magyarság kérdése kiemelten fontos. Sólyom László kihangsúlyozta, hogy Székelyföld egy külön entitás, külön hagyományokkal, melyet tiszteletben kell tartani és támogatni kell.

A találkozó alkalmával gazdasági kérdésekről is szó esett. Emil Boc miniszterelnök tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt arról, hogy Romániában folyamatban van a gazdasági régiók újraelosztását szorgalmazó törvénytervezet tárgyalása. Verespatak kérdésében a köztársasági elnök elmondta: Magyarországot a 2000-es tiszai ciánszennyezés óta aggasztja a cián használata. Romániában is érzékeny kérdés a ciánalapú kitermelés, éppen ezért a kormányfő megígérte, nem tesznek olyan lépéseket Verespatak ügyében, ami ütközne az Európai Unió törvényeivel és környezetvédelmi károkat okozna.

Emil_Boc

Ezt követően küldötteink Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, majd Bajnai Gordon kormányfővel is tárgyalt. Utóbbi találkozón a verespataki beruházás, a kisebbségi törvénytervezet, illetve gazdasági kérdések szerepeltek. Borbély László környezetvédelmi miniszter elmondta a magyar miniszterelnöknek, hogy a verespataki beruházás engedélyeztetése jelenleg le van állítva, és addig nem is fog folytatódni, amíg az RMGC nem mutat fel egy érvényes városrendészeti tervet, valamint egy részletes régészeti jelentést. Emil Boc kormányfő arról biztosította Bajnai Gordont, hogy a román parlament előreláthatólag júniusig megszavazza a kisebbségi törvényt.

címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."