Még húszmillióan sem vagyunk

89 óta először csökkent húszmillió alá Románia lakossága.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Gyerekek-meglepodtek
Meglepő a statisztika
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 05., 13:36
0 hozzászólás. 

Az 1989-es rendszerváltás óta először csökkent húszmillió alá Románia állandó lakossága - közölte csütörtökön Tudorel Andrei, a statisztikai intézet (INS) elnöke a 2013-as év előzetes demográfiai adatait ismertetve.

Tavaly volt az első olyan év is több mint hetven éve, amikor a Romániában született csecsemők száma nem érte el a 180 ezret - tette hozzá az INS elnöke.

A tavalyi évről szóló végleges jelentés augusztusra készül el, pontosabb - így a lakosság jelenlegi számára vonatkozó - adatok a sajtótájékoztatón nem hangzottak el.

Az 1990 óta bekövetkezett népességcsökkenés a szakember szerint elsősorban a kivándorlásnak tulajdonítható: nemcsak a kitelepülők nagy száma miatt, hanem azért is, mert a távozók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.

Ahhoz, hogy Románia lakosság megmaradjon a húszmilliós szinten, a nőknek átlagosan 2,1 gyermeket kellene szülniük: ezzel szemben a jelenlegi gyermekvállalási átlag 1,4 körül mozog - magyarázta az INS elnöke.

Az INS-nek a gyermeknap alkalmával múlt héten közzétett adataiból kiderült: Romániában 4,3 millió kiskorú él, és az ország 5,3 millió családja közül több mint 3,5 milliónak egyetlen gyermeke van.

A nők is egyre később vállalják az anyaságot: a szülő nők átlagéletkora tavaly 28 év volt, az első gyermeket pedig átlagosan 26 és fél éves korukban szülik a romániai nők.

A külföldön dolgozó, de román iratokkal rendelkező családokban tavaly több mint 22 ezer gyerek született.

Az INS elnöke szerint legalább 2,3 millió román állampolgár él külföldön: legtöbben Olaszországban és Spanyolországban. Hozzátette, a kivándorlási folyamat leállt: tavaly nem távozott több lakos Romániából, mint ahány itt letelepedett - mindkét szám tízezer alatt volt.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."