Sertéspestis miatt szigorít az állategészségügy

Az afrikai sertéspestis terjedése nagy veszteségeket okozhat. Nincs ellene gyógymód, sem vakcina.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Hamar ledönti lábáról a jószágot
Hamar ledönti lábáról a jószágot
szerkesztoÍRTA: UH.RO/CAPITAL
2014. július 31., 14:06
0 hozzászólás. 

Minden egyes, az Európai Unióból vásárolandó sertésről értesíteni kell az állategészségügyi igazgatóságot, valamint előre tájékozódni azokról a területekről, amelyek tiltás alatt állnak – olvasható az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság közleményében.

Az Európai Unió több országában is pusztít ugyanis az afrikai sertéspestis nevű betegség, mely mind házi, mind vadon élő állatokat veszélyeztet. Emberre nem terjed a vírus, ám rengeteg állatot megbetegít és megöl, ezért szüséges a megelőző intézkedés.

Romániában sosem regisztráltak ilyen esetet, de Ukrajnában veszélyesen közel észlelték a betegséget. Nagy a kockázat, ezért szigorú megelőzési szabályokat kell bevezetnünk – indokol az Állategészségügyi Hatóság.

A vírus 4-9 napig tartó lappangása után a gyors lefolyású kór esetében 40-41 Celsius-fokra szökik fel a beteg jószág testhőmérséklete, étvágytalanná válik, a füleken és a has alján vörös vagy liláskékes foltok, a bőrfelületen pedig bevérzések jelennek meg. Az állat lefekszik, alvadt véres csíkokat, alvadt vérdarabkákat tartalmazó híg székletet ürít.

A lassú lefolyású betegség esetén váladék kezd folyni a fertőzött sertés orrából, a szem kötőhártyája begyullad, s orrvérzés lép fel. A gyors lefolyású afrikai sertéspestis 4-5 nap, a lassú lefolyású egy hét alatt végez a jószággal.

Nemcsak a vásárlást kell bejelenteni, hanem azt is, hogy ha elpusztult egy állat, vagy felütötte valahol a fejét a betegség akár házi, akár vaddisznóról van szó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."