Változatlanul fogadta el a szenátus a nyugdíjjárulék-csökkentést

Változatlan formában fogadta el a szenátus hétfőn a Traian Băsescu államfő által megfontolásra visszaküldött, nyugdíjjárulék-csökkentésről szóló törvényt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

parlament
A képviselőházon a sor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 26., 09:10
0 hozzászólás. 

A jogszabály elfogadása érdekében a parlamentet rendkívüli ülésszakra hívták össze, hogy a - jelenleg 20 és 30 százalék közötti - nyugdíjjárulék öt százalékkal való csökkentése az eredetileg tervezett időpontban, október elsején hatályba léphessen.

A novemberi államfőválasztásra készülő pártok egymást vádolják azzal, hogy a gazdaságélénkítő intézkedést csak szavazatszerző céllal támogatják. A járulékcsökkentést elvileg Băsescu sem ellenezte, de úgy vélekedett, a technikai recesszióba került román gazdaság most nem tudná fedezni a bevételkiesést.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök az ülés előtt úgy nyilatkozott: a jobboldali államfő csak azért hátráltat egy vállalkozóbarát intézkedést, mert azt politikai ellenfele akarja bevezetni.

A parlament rendkívüli ülésszakát a - Băsescuval közösséget nem vállaló - Keresztény-liberális Szövetség (ACL) kezdeményezte. A jobboldali választási tömörülés ezzel szaván akarta fogni Pontát, mert szerintük az államfői tisztségre pályázó kormányfő csak a vállalkozók szavazatainak megszerzése érdekében harangozta be a járulékcsökkentést, de valójában nem sietne bevezetésével.

A szenátus hétfői ülésén Ioana Petrescu pénzügyminiszter az egykulcsos adórendszer bevezetéséhez hasonló bátor lépésnek nevezte a járulékcsökkentést, amelytől 70 ezer új munkahely létrehozását, a feketegazdaság kifehérítését remélik.

A tervezet szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos nyugdíjjárulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék.

Ha a törvényt a képviselőház is változatlan formában szavazza meg, akkor az államfő már nem tagadhatja meg kihirdetését, hatályba lépését viszont tovább hátráltathatja azzal, ha normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."