Áruházláncokat és beszállítókat bírságolt a versenyhivatal

Csaknem 35 millió eurós bírságot szabott ki a versenyhivatal négy áruházláncra és azok huszonegy beszállítójára kedden.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Metro-aruhaz
Metro áruház
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 14., 07:22
0 hozzászólás. 

A versenyhivatal szerint 2005 és 2009 között a forgalmazók a piaci versenyt torzító megállapodásokat kötöttek az áruházakkal.

A legnagyobb, 11,3 millió eurós bírságot a német központú, Romániában 30 áruházat működtető Metro Cash&Carry-re szabták ki, míg az országban 19 áruházzal jelen lévő svájci Selgros Cash&Carry 6,6 millió eurós büntetést kapott.

A több mint 250 szupermarkettel rendelkező belga Mega Image 5,6 millió eurós, míg a - szintén a Metro vállalatcsoporthoz tartozó, 25 hipermarketet létesítő - Real 5,5 millió eurós bírságot kapott. A romániai Real hipermarketek többségét időközben a francia Auchan vásárolta meg.

A versenyhivatal szerint a megbírságolt áruházláncok nem a kereslet-kínálat piaci szabályai alapján alakították áraikat, hanem sok esetben kötött, vagy minimális árakról állapodtak meg egyes beszállítóikkal. A szabálytalan megállapodások állítólag arra is kiterjedtek, hogy a beszállítók nem adhatták párhuzamosan több áruházláncnak akciós áron termékeiket, így a vásárló csak egyetlen kereskedelmi nagyvállalatnál juthatott hozzá leszállított áron az illető termékcsoporthoz.

A versenyhivatal közleményében megemlíti, hogy tavaly az Auchan Carrefour, Cora, Kaufland áruházláncoknál is vizsgálatot indított a versenyjogot sértő esetleges szabálytalanságok felderítése érdekében.

A Selgros, és a Mega Image áruházlánc, illetve a Tymbark üdítőitalokat forgalmazó (340 ezer euróra bírságolt) cég azonnal közölték: jogsértőnek és alaptalannak tartják a versenyhivatal intézkedését és a bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."