Stratégiai partnerségre lép az EMNT és az SZNT

Stratégiai partnerségre lép egymással az EMNT és az SZNT- jelentette be közös sajtóértekezletén szombaton a két szervezet vezetője.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

IzsakBalazsTokesLaszlo
Izsák és Tőkés
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 02., 06:40
0 hozzászólás. 

A cél egy integrált autonómiaképviseletet létrehozása, a két szervezet összefogása pedig egy jelzés értékű első lépés annak az "új magyar egységnek" kialakítása felé, amely hatékonyabbá teheti az erdélyi autonómiaküzdelmet - mutatott rá Tőkés László.

Hozzátette: még tárgyalnak a részletekről, milyen formát adjanak a közös munkának, de elvi egyezség született arról is, hogy az EMNT és SZNT közös küldöttgyűlést rendez az év folyamán.

A megállapodás a korábbi években fel-felbukkanó rivalizálásnak vethet véget, a két 2003-ban alakult, közös gyökerű nemzeti tanács között. A Tőkés László által kezdeményezett autonómiamozgalom (EMNT) székelyföldi hívei 2003-ban az SZNT-t is létrehozták, amely a Székelyföld területi autonómiáját tűzte zászlajára és magát közképviseletként határozza meg. A kezdeti elhidegülés után a két szervezet az utóbbi években több autonómiapárti megmozduláson közösen vett részt.

Tőkés László beszámolt arról, hogy felhívással fordult a Marosvásárhelyen tisztújító küldöttgyűlést tartó Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) is, vegye ki részét az autonómia talaján álló új egység létrehozásából.

Az EMNT elnöke azt mondta: párbeszédet kell kezdeményeznie Klaus Johannisszal, a decemberben hivatalba lépett új államfővel, aki mellett az elnökválasztáson 1989 óta példátlan egységben sorakozott fel az erdélyi magyarság.

Tőkés László szerint a témák egyike a kidolgozás alatt álló választási reform lehetne, tekintettel arra, hogy a védnökségével alakult EMNP más állásponton van, mint a konzultációkon részt vevő RMDSZ, amely az öt százalékos parlamenti küszöb megtartásában érdekelt. Az EMNT elnöke szerint ezt három százalékra kellene csökkenteni, vagy a kisebbségek számára akár el is lehetne törölni, hogy a magyar érdekképviselet politikai pluralizmusát lehetővé tegyék.

Az új elnök több fontos gesztust tett a kisebbségek felé - holokauszt-túlélőket tüntetett ki, elítélte a szász közösség kollektív bűnössé nyilvánítását és szovjet deportálását - ezért az erdélyi magyar közösség is a történelmi jóvátétel hasonló gesztusaiban reménykedik az államfő részéről - mutatott rá az EMNT elnöke.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."