A Chevron nem keres palagázt nálunk

Felhagy a palagáz-lelőhelyek feltérképezésével Romániában és kivonul az országból az amerikai Chevron olajipari vállalat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ChevronPalagaz
Korábbi tiltakozók
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 23., 11:11
0 hozzászólás. 

A kivonulást hivatalosan még nem jelentették be, de Victor Ponta miniszterelnök már a múlt év végén közölte, hogy a Chevron nem talált palagázt romániai próbafúrásai alkalmával. A szénhidrogén-termékek világpiaci árának visszaesése közepette az amerikai cég a közelmúltban felhagyott a lengyelországi és ukrajnai palagáz-üzlettel is - jegyezte meg a román lap.

A számára kedvezőtlen piaci változások mellett a Chevron erős ellenállásba is ütközött környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről. Az amerikai cégnek több ízben le kellett állítania a próbafúrásokat a kelet-romániai Pungești községben, ahol palagáz-ellenes tüntetők csaptak össze a karhatalommal. 2013. decemberében különleges közbiztonsági övezetté nyilvánították a térséget, ahol a csendőrök szükségállapothoz hasonló fokozott ellenőrzést vezettek be.

A palagáz-kitermelés ellenzői veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, vagyis azt, hogy homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtoljanak nagy nyomáson a kőzetbe, annak megrepesztése, illetve az ott lévő gáz kiszabadítása érdekében.

Korábban egyes lapok arról cikkeztek, hogy Moszkva érdekeit sértené, ha Romániában elindulna a palagáz kitermelése, mert ezzel csökkenne a térség és az egész Európai Unió energetikai kiszolgáltatottsága. Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap 2013-ban azt állította, hogy "nem a moldvai kisvárosokban és falvakban hirtelen megélénkült polgári öntudat", hanem Oroszország áll a palagáz elleni romániai tüntetések hátterében.

Victor Ponta miniszterelnök tavaly bírálta a tüntetőket. Szerinte hasznos lenne tudni, mennyi palagázzal rendelkezik Románia, majd utána kellene dönteni, hogy kitermelik-e.

mti


címkék: chevron palagáz

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."