Román külügy: Románia nem az EU Iszlám Állama

A román külügyminisztérium reagált egy budapesti demonstráción elhangzott kijelentésre, miszerint "Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SzekelySzabadsagNapja2015Budapest
A budapesti megemlékezés
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 12., 12:33
0 hozzászólás. 

A bukaresti külügyminisztérium - a Mediafax hírügynökség érdeklődésére küldött válaszában - "elfogadhatatlannak" nevezte a Székelyföldért Társaság elnökének kijelentését, aki a székely szabadság napján, kedden rendezett budapesti tüntetésen azt mondta: "Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama".

György-Mózes Árpád a budapesti Hősök terén tartott demonstráción kifejtette: Románia azért hasonlítható az Iszlám Államhoz, mert szerinte a román hatóságok döntéseikkel hetente fejeznek le olyan alapvető demokratikus jogokat, mint a gyülekezési, a szabad véleménynyilvánítási és a nemzeti identitáshoz való jog.

A Paginaeuropeana.ro portál által csütörtökön idézett reagálásban a román külügyminisztérium leszögezte: egy ilyen kijelentés nem felel meg az európai szellemiségnek, és elfogadhatatlan.

A székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján, a székely szabadság napján, kedden a - Dorin Florea polgármester által - betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld-szerte tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) alkotó széki tanácsok, és Magyarországon is számos településen volt szolidaritástüntetés. Többek között Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, valamint Budapesten, Székesfehérváron, Esztergomban és Szolnokon is tartottak megemlékezéseket.

Bár a román hírügynökségek tényszerűen beszámoltak arról, hogy a székelyföldi demonstrációkon a Székelyföldnek autonómiát követelő, és a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozását elítélő petíciót intéztek a bukaresti kormányhoz, a román sajtóban csak a budapesti megmozdulás azon - az MTI híréből kiemelt - részlete kapott visszhangot, amelyben a Székelyföldért Társaság elnöke az Iszlám Államhoz hasonlította Romániát.

Az SZNT által szervezett tavalyi március 10-i marosvásárhelyi demonstráció sem a székelyföldi autonómia mellett érvelő petíció, hanem a tüntetők városközpontba való bevonulásakor - a járdáról leszorulók és a csendőrök között - bekövetkezett rövid dulakodás miatt kapott médianyilvánosságot Romániában.

A tavalyi marosvásárhelyi autonómiatüntetés után a román külügyminisztérium négy magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltotta meg arra hivatkozva, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda nevében "szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."