Csökkennek a gyógyszerárak

Júliustól 20 százalékkal csökkennek a gyógyszerárak - jelentette be hétfőn Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

gyogyszer3
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 23., 06:02
0 hozzászólás. 

A tárcavezető közölte, hogy több orvosság ugyanolyan drága Romániában, mint a gazdaságilag sokkal erősebb nyugat-európai országokban, ami elfogadhatatlan, ezért döntött a minisztérium az árak csökkentése mellett.

Mint mondta, korábban tárgyalásokat folytattak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel, valamint gyógyszergyártókkal, -forgalmazókkal és patikákkal, hogy az árcsökkentés következtében ne legyenek ellátási gondok, és a betegek hozzáférhessenek valamennyi szükséges orvosi készítményhez.

Bănicioiu szerint ezzel az intézkedéssel az állam is megtakarít: az így keletkezett többletösszeget szintén az egészségügy finanszírozására fordítják, mégpedig a gyógyszerek támogatásának növelésére - az ártámogatott orvosságok listáját folyamatosan frissítik.

A gyógyszerárakról év elején robbant ki vita Bukarestben. Akkor olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. Victor Ponta miniszterelnök február végén a gyógyszerárak csökkentése mellett foglalt állást.

Ugyanakkor a média azt rója fel a 2012 óta hatalmon lévő Ponta-kormánynak és az előző kabineteknek, hogy ezt a lépést már 2009 óta meg kellett volna tenniük, amikor született egy hasonló miniszteri rendelet, de annak gyakorlatba ültetését elhalasztották.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."