Nem változott az alapkamat

Nem változott szerdán az alapkamat, amely továbbra is 1,75 százalék - közölte szerdán a Román Nemzeti Bank (BNR).

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Penz-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 01., 05:47
0 hozzászólás. 

A BNR igazgatótanácsának ez volt a harmadik sorozatos ülése, amikor nem változtatta az alapkamatot. A bankok kötelező tartalékrátája a lej eszközökre 8 százalék, a valutára 14 százalék maradt. Elemzők számítottak a BNR igazgatótanácsának döntésére, hiszen Mugur Isărescu jegybanki kormányzó június közepén nyilatkozott úgy, hogy a központi bank nem folytatja az alapkamat csökkentését olyan körülmények között, hogy az infláció negatív tartományba került, és az idén 3 százalék fölötti gazdasági növekedés várható.

A román központi bank legutóbb májusban szállította le az alapkamatot 25 bázisponttal. Az volt az idén a negyedik alkalom, amikor csökkentették, tavaly ötször mérsékelték.

Az 1,75 százalékos alapkamat történelmi mélypontnak számít Romániában. Augusztusban mínusz 1,9 százalék volt az éves inflációs ráta, ami szintén történelmi mélypontnak számít a rendszerváltozás óta. A jegybank szerint az idén, év végén az árak éves csökkenése 0,3 százalék lesz, jövőre a fogyasztói árindex várhatóan visszakerül a pozitív tartományba, így 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."