Ponta: kötelességünk támogatni Moldova európai közeledését

Moldova gazdasági szankciókkal szembesült Oroszországtól, amiért társulási egyezményt kötött az EU-val, ezért Romániának kötelessége a segítségére sietni.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ValeriuStrelet-VictorPonta
Valeriu Strelet és Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 14., 06:50
0 hozzászólás. 

Victor Ponta miniszterelnök kedden Bukarestben találkozott a hivatalos látogatásra Romániába érkezett Valeriu Strelet moldovai kormányfővel.

A két miniszterelnök közös sajtóértekezletén Strelet köszönetet mondott román vendéglátóinak azért az országának nyújtott 150 millió eurós román hitelkeretért, amelyet néhány órával korábban ratifikált a bukaresti parlament. Hozzátette: egy menetrendszerű Tarom-járat turistaosztályán Brüsszelől érkezett Bukarestbe, a gép azonban egy műszaki hiba miatt három órát késett, és ezért nem lehetett jelen a bukaresti parlamentben, amikor az ratifikálta a hitelszerződést.

Az öt évre szóló, 150 millió eurós visszatérítendő hitel folyósítását Ponta a két ország szeptember 22-i közös kormányülése után jelentette be, miután Chișinăunak nem sikerült megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal. Közben az Egyesült Államok chișinăui nagykövete bejelentette: Washington a moldovai hatóságoknál tapasztalt korrupció miatt felfüggesztette számos beruházás finanszírozását.

A Moldovának felajánlott 150 millió eurós kölcsön a leggyorsabban tető alá hozott hitelszerződés Románia történelmében és minden bizonnyal Moldova történelmében is, ez pedig úgy vált lehetségessé, hogy Romániában valamennyi intézmény és politikai párt támogatta ezt a fontos kezdeményezést - jelentette ki Ponta moldovai kollégájával közös sajtóértekezletén.

Ponta rámutatott: Romániában az utóbbi 25 évben sok szó esett a Pruton túli "testvérekről", de az utóbbi időszakban sikerült a tettek mezejére lépni és konkrét dolgokat is megvalósítani. Ponta a romániai Jászváros és a moldovai Ungheni között megépült földgázvezetéket, a moldvai óvodaépítésekhez nyújtott román támogatást, az iskolabusz-programot és a Romániában sikeresen működő SMURD rohammentő-szolgálat moldovai meghonosítását említette.

"Ha Románia most nem segítené Moldovát, Oroszország minden bizonnyal megpróbálná megakadályozni európai közeledését" - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök kedden a parlamentben, amikor a hitelszerződést ratifikálták.

A moldovai miniszterelnököt Klaus Johannis államfő is fogadta, arról biztosítva vendégét, hogy Románia Moldova legfőbb európai támasza, és Bukarest segítségére Chișinău a továbbiakban is számíthat.

Chișinăuban már egy hónapja tüntetnek a Méltóság és Igazságosság (DA) nevű ellenzéki mozgalom aktivistái, akik azt állítják, hogy Moldovára oligarchák tették rá a kezüket, míg a kormányzó europárti koalíció egy junta.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."