Kihallgatták Iliescut a bányászjárás ügyében

Huszonöt évvel a tragédiába torkolló események után talán felelősségre vonják az azokat kiváltó személyeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Iliescu meghívására Zsil-völgyi bányászok érkeztek Bukarestbe
Iliescu meghívására Zsil-völgyi bányászok érkeztek Bukarestbe
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 21., 18:14
1 hozzászólás. 

Behívatták szerdán a volt államfőt a Legfőbb Ügyészségre, hogy tudomására hozzák, gyanúsítottként szerepel emberiesség elleni bűncselekedet elkövetésével a bányászjárás ügyében.

Ion Iliescu nem nyilatkozott az ügyészség előtt várakozó újságíróknak, lehetséges bűntársa, Virgil Măgureanu volt titkosszolgálati vezető viszont elmondta, nem tartja magát bűnösnek.

A bányászjárás ügyében indított ügycsomókat korábban már lezárták és azért kellett újra foglalkozni velük, mert az áldozatok panasza nyomán az Emberi Jogok Európai Bírósága erre kötelezte Romániát.

A 2015. október 16-i 47/P/2014-es számú rendeletben a katonai ügyészek elrendelték az ügy jogi besorolásának megváltoztatását és bűnvádi eljárás indítását emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény vádjával.

A vád szerint a gyanúsítottak, köztük Iliescu,

elrendelték az 1990. június 13-án a bukaresti Egyetem téren szervezett tüntetés erőszakos megtorlását, mely négy halálos áldozattal és közel ezer ember megsebesülésével, valamint bebörtönzésével járt június 14-15-én.

Az erőszakba torkolló tüntetést ipari és szénipari központok munkásai kezdeményezték – olvasható az ügyészségi közleményben.

Azokban a napokban Iliescu meghívására Zsil-völgyi bányászok érkeztek Bukarestbe, hogy feldúlják a fővárost és megvédjék a volt államfőt az ellenzéktől. A bányászok romboltak és sok száz embert megsebesítettek.

A kivizsgálás eredménye: folytatni kell

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék márciusban hozta nyilvánosságra Tiberiu Nițu főügyész határozatát az 1990. június 13-15-én lezajlott bányászjárással kapcsolatos ügyek újbóli megnyitásáról.

A következő időszakban azokat az embereket hallgatják ki, akik ellen bűnvádi eljárás indult a büntetőtörvényköny 439-es paragrafusának a, g és j cikkelyei alapján, és akik az akkori polgári és katonai állami hatóságok, illetve gazdasági egységek vezetői voltak.

A fenti személyek, köztük Miron Cozma, Ion Iliescu és Petre Roman ellen már 1997-ben bűnügyi kivizsgálást indítottak a bányászjárás áldozatainak kérése nyomán, több tíz ügycsomót állítottak össze, amelyek közül néhányat átküldtek a katonai ügyészségnek is.

A következő években folytatódtak a kivizsgálások, Ion Iliescu neve folyamatosan felbukkant a dossziékban több más intézményvezetővel együtt. Az ügyészség akkor megállapította, hogy körülbelül 1300-an sérültek meg és 100 körüli volt a halálos áldozatok száma.

Az egyik ügycsomóban Mihai Chițac, Gheorghe Andruța tábornokok és Traian Ștefan Călin, Dumitru Costea és Vasile Constantin ezredesek neve szerepelt 4 lelőtt személy halálával kapcsolatban. Ezt a dossziét kétszer küldték bíróságra, mindkétszer visszadobták, hogy folytatni kell a bűnügyi nyomozást.

A hazugság volt a legkisebb bűnük?

Ion Iliescu ellen 2005-ben kezdődött bűnvádi eljárás háborús propaganda, népirtás, a bűnösnek kedvezés, kínvallatásban való bűnrészesség, az államhatalom aláásása, diverzió keltés és hamis információk közlése miatt.

2007-ben Laura Codruta Kövesi akkori főügyész érvénytelenítette a bűnvádi eljárást és elrendelte, hogy a nyomozást a bűnügyi részleg ügyészeinek kell folytatniuk.

2008-ban a nyomozás egy részét átvette a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT), amelynek az ügyészei néhány személyt felmentettek a vád alól, köztük volt Mihai Chițac, Emil Dumitrescu, Corneliu Diamandescu, Virgil Măgureanu és Ion Iliescu vádjai közül is ejtették a fals információk közlését, az államhatalom aláásását és a diverzió keltést.

2009-ben a többi vádat is ejtették a volt államfő ellen. Ugyanez a 2009.06.17-én meghozott 175/P/2008-as számú határozat döntött a Virgil Măgureanu, Mihai Chițac, Victor Atanase Stănculescu, Vasile Dobrinoiu, Corneliu Diamandescu, Petre Peter, Emil Dumitrescu elleni vádak ejtéséről is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-10-21 22:46:37
Minden bünözö lakoljon meg a büneiért.
Ùgy tegye bárki is a lábát a politika mezejére, hogy vállalja annak, vagy a fölötte levö testrészeinek elvesztését

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."