Több ezer mentőakcióban vettek részt a hegyimentők tavaly

Országos szinten meghaladta a hatezret a megmentett személyek száma, a hegyi balesetek többsége nyáron történt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

fagarasi1
Sokszor volt szükség a hegyimentők segítségére. Fotó:agerpres/illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2017. január 16., 13:30
0 hozzászólás. 

Körülbelül 6 000 alkalommal nyújtottak segítséget országos szinten a hegyimentő szolgálatok 2016-ban. A 120 ideiglenes vagy állandó menedékháznál, a kedvelt kirándulóhelyeken és a téli sportokra kialakított pályákon 350-550 hegyimentő vigyázott a turisták épségére napi szinten – írja közleményében a Hegyimentők Országos Szövetsége.

„2016-ban 5.887 alkalommal kérték a hegyimentők segítségét, és ezen alkalmak során 6.692 személyt mentettek meg. Ezek közül 2.197 esetben a sípályákon volt szükség elsősegélynyújtásra, 3.690 alkalommal a hegyekben végeztek mentést, 1.670 esetet a SMURD vagy a mentőszolgálat vett át" – fogalmazott Sabin Cornoiu, a szövetség elnöke.

Cornoiu szerint 2015-ben a nyári és téli időszakban végzett mentések száma szinte egyenlő volt, tavaly azonban több dolguk volt a nyári turistaidényben.

Ez részben annak is köszönhető, hogy ismét divatba jöttek a hegyi túrák, de új szabadidős tevékenységek is megjelentek: a hegyi biciklizés, a krossz, a rafting, a siklóernyőzés és több sportversenyt is szerveznek újabban a hegyekben – magyarázza a hegyimentők vezetője.

Harmincnyolc megyei vagy helyi hegyimentő szolgálat adatait összesítették huszonnégy olyan megyéből, ahol működik ilyen jellegű szolgálat. Romániában körülbelül 800 személy rendelkezik hegyimentő képesítéssel, 250 személy pedig állandó alkalmazottja valamely hegyimentő szolgálatnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."