Két kiskorú áldozata van a retyezáti lavinának

A Retyezátban kétezer méteres magasságban lavina sodort el egy turistacsoportot szombaton.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

retyezat2
Igazolt sportolók voltak. Fotó:agerpres.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES/MTI
2017. április 24., 09:17
0 hozzászólás. 

Két kiskorú hegymászó, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette, öt személy megsérült, köztük Dor Geta Popescu apja is.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő szolgálat vezetője azt nyilatkozta, hogy az 51 tagú csoport nagy része kiskorúakból állt, és a lavina elindulásakor a Genţiana menedékház felől tartottak a 2.509 méter magas Peleaga csúcs irányába. A hózuhatag 2.000 méter fölött érte őket.

Bodean szerint a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő. Elmondása szerint a hegyimentő szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adott ki a Retyezát-hegységre az utóbbi napokban lerakódott vastag, de roppant nedves hóréteg miatt.

A hegyi mentők és csendőrök vasárnap indultak a baleset helyszínére, hogy lehozzák a lavina által elsodort két fiatal alpinista holttestét.

Mindketten a Brassó megyei Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak, és korosztályuk számos rekordjával büszkélkedhettek. Gulácsi Erik például idén a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, a 6.962 méter magas argentínai Aconcaguát.

Dor Geta Popescu is 12 évesen, két éve jutott fel az Aconcaguára, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6.168 méteres, alaszkai Denalira is, de ugyanabban az évben a világ legmagasabb aktív vulkánját, a 6.893 méter magas Ojos de Saladot is megmászta.

A rendőrség in rem bűnvádi eljárást indított, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja a Retyezát-hegységben bekövetkezett tragédia kapcsán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."