Csalás miatt menesztették a CNAS elnökét

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét befolyással való üzérkedéssel vádolják, őrizetbe vette a DNA.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

marianburcea
Fotó:adevarul.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2017. szeptember 01., 12:14
0 hozzászólás. 

Kormányzati források arról tájékoztatták pénteken az Agerpres hírügynökséget, hogy Mihai Tudose miniszterelnök menesztette tisztségéből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét, Marian Burceát.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) pénteken sajtóközleményben erősítette meg, hogy őrizetbe vette Marian Burceát és további 13 személyt.

A DNA közleménye szerint a 14 gyanúsított előzetes letartóztatását kéri a vádhatóság a Bukaresti Ítélőtáblától.

A CNAS elnökét, valamint a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és ugyanazon intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut a két biztosítási pénztár más, magas beosztású vezetőivel együtt bűnszervezet létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

Ugyanakkor a két pénztár több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnszervezetben vettek részt, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek. Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA.

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13.189.553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket fizettek ki a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor.

A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."