Nem jó most törleszteni

Az utóbbi időben nőtt, és a becslések szerint a közeljövőben tovább nő a bankközi hitelkamatláb, magyarul a ROBOR. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

robor
Meddig fog még nőni a ROBOR?
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. május 03., 15:35
0 hozzászólás. 

A szerdai 2,47%-ról csütörtökön 2,49%-ra nőtt a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) - derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett adatokból.

A ROBOR 2014. október 22-én állt ehhez hasonló értéken, akkor évi 2,50% volt.

A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott, hat hónapos bankközi hitelkamatláb egy bázisponttal nőtt, 2,58%-ra, a kereskedelmi bankok egymás közötti hitelezésekor használt, kilenc hónapos ROBOR két bázisponttal nőtt, 2,64%-ra, az éves ROBOR egy bázispontot emelkedett, most 2,68% lett.

Mit is jelentenek ezek a számok?

A Maszol.ro példáját hozzuk (ahol egyébként interjút is olvashatsz a BNR igazgatótanácsának magyar tagjával), eszerint egy 36 ezer eurónak megfelelő, 30 éves futamidőre felvett lejkölcsönnél 2017. szeptember 15-én (a törlesztés napján) a kamat 382 lej volt, és 335 lej az az összeg, amellyel kevesebb lett a felvett kölcsön.
A 3 havi ROBOR 2017. szeptember 15-én 0,98 százalékon állt.

Idén április 16-án (a törlesztés napján) a 3 havi ROBOR 2,16 százalékos volt, a hiteles pedig 551 lejnek megfelelő kamatot fizetett a banknak, és 280 lej volt az az összeg, amellyel kevesebb lett a felvett kölcsön.

Az említett cikkben egyébként a szerző megjegyzi, hogy a gazdasági elemzők szerint a 3 havi ROBOR idén akár 4 százalék fölé is felmehet.

Az említett igazgatótanácsi tag, Nagy Ágnes egyébként az interjúban a béremelkedéseket nevezi meg az infláció okaként, aki szerint mindenkinek nagyon fontos, hogy a jövedelme nőjön (és messze áll az a központi banktól, hogy ezt megkérdőjelezze), de az ütem és a mérték nagyon fontos. Tehát ne egyszerre mindent. Idézet vége.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."