Öt évet kaptak a kézdivásárhelyi „terroristák"

A feketehalmi börtönbe vitték Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt, az ügy 2015 óta húzódik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

bekeszocs 2 0
Fotó: alfahir.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. július 05., 10:14
1 hozzászólás. 

Az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló források szerint a feketehalmi börtönbe szállították Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt, akiket szerdán jogerősen 5-5 év börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két székelyföldi aktivistáját szerdán ítélte fejenkét 5 év szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság. Beke István és Szőcs Zoltán a vád szerint a 2015-ös december elsejei ünnepségen házi gyártmányú robbanószerkezetet szándékozott üzembe hozni Kézdivásárhelyen.

A legfelsőbb bíróság Beke István Attila esetében a közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre változtatta a vád besorolását. A terrorizmus megakadályozását és visszaszorítását célzó, 2004/535-ös törvény 32. cikkelye alapján ugyanis terrorista cselekedetnek minősül kémiai vagy biológiai fegyverek vagy bárminemű robbanószerkezetek készítése, megszerzése, birtoklása, szállítása, átadása más személynek közvetlen vagy közvetett módon, vagy ilyen jellegű fegyverek, szerkezetek terén végzett kutatás, fejlesztés.

Ennek alapján a legfelsőbb bíróság Beke István Attilát 5 év börtönbüntetésre ítélte, amelyből levonják a letartóztatásban és házi őrizetben töltött időtartamot, összesen 6 hónapot. Beke István Attilát ugyanakkor felmentették a robbanóanyagok rendjének be nem tartására tett kísérlet vádja alól.

A Szőcs Zoltán elleni vád

besorolását közösség elleni merényletről felbujtásra módosította a legfelsőbb bíróság, és 5 év börtönbüntetésre ítélte ezért. A robbanóanyagok rendjének be nem tartására tett felbujtás vádja alól felmentette a bírói testület.

Beke Istvánt 2015. december elsején helyezték előzetes letartóztatásba az alkotmányos rend elleni cselekedetekre tett kísérlet gyanújával és a robbanóanyagok rendjének be nem tartása miatt.

Később a nyomozó hatóságok Szőcs Zoltánt is letartóztatták, őt az alkotmányos rend elleni bűncselekményekre való felbujtással és a robbanóanyagok rendjének be nem tartására való felbujtással gyanúsították.

A DIICOT szerint Szőcs Zoltán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi szervezetének elnöki minőségében 2015. október 10-én egy HVIM-gyűlésen felbujtotta a kézdivásárhelyi szervezet tagjait, hogy házilag barkácsolt robbanószerkezetet készítsenek és azt nyilvános helyen robbantsák fel.

A nyomozati anyag kitér arra,

hogy a gyűlésen megállapodás született, miszerint a robbanószerkezetet Beke István fogja elkészíteni, mert ő ért az elektronikához, úgy, hogy egy biztosíték segítségével „legkevesebb 3-4 petárdát egyidejűleg gyújthassanak majd meg". A robbanószerkezetet bizonyos távolságból hozták volna üzembe a nyomozati anyag szerint egy mobiltelefon segítségével.

A szerkezetet állítólag a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobor környékén szándékoztak elhelyezni, a gyűlés egyik résztvevője javaslatára egy utcai kukában, a katonai díszfelvonulás útvonalán.

A Beke István otthonában tartott házkutatás során a nyomozók több száz pirotechnikai eszközt találtak, amelyek beszerzése törvénytelen úton történt.


címkék:

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2018-07-08 18:08:05
Túl keveset kaptak.
Mennyi szenvedés és gyűlölet szakadt volna székely népre, ha nem kapcsolták volna le időben ezeket a munkakerülő mocskokat?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."