Megtanítják románul a kicsiket

A magyar nyelven zajló elemi oktatásban a tanítók helyett román szakos tanárokra bíznák a román nyelv oktatását. Kinek volt az ötlete? 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tanevnyito1701
Román óra előtt szaktanárok váltanák a tanítókat, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. szeptember 06., 06:10
0 hozzászólás. 

A kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet – áll abban a rendeletben, amellyel egy hete módosították a tanügyi törvényt.

A Hivatalos Közlönyben múlt kedden közölt törvénymódosításról a Krónika napilap számolt be először, amiben több szakember is aggodalmát fejezte ki, hogy a minisztérium bármiféle elemzés, előkészítés nélkül vezetett be egy drasztikus módosítást.

RMDSZ: nem értünk egyet

Az RMDSZ parlamenti csoportja közleményben adott hangot annak, hogy nem ért egyet azzal a sürgősségi kormányrendelettel, amely szerint a magyar nyelven zajló elemi oktatásban a tanítók helyett román szakos tanárok tartanák majd a román órákat. A közlemény szerint a rendelet végrehajtása aggályos, hiszen egy előkészítő osztályos magyar gyermektől nem lehet elvárni, hogy kizárólag románul kommunikáljon. Amennyiben a kormányrendeletet nem vonják vissza, a parlamenti vitán az erre vonatkozó cikkely törlését kérik.

Honnan az ötlet?

A Krónika értesülése szerint egyébként a módosítást Valentin Popa oktatási miniszter szorgalmazta, mert a tárcát sorozatosan bepanaszolják, hogy a magyar környezetben élő gyermekek nem tanulnak meg románul. A minisztert az is zavarta, hogy a román nyelv oktatása miatt Borboly Csaba feljelentette az oktatási tárcát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."