Márciustól árvízvédelmi munkálatok kezdődnek

Márciusban indul az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program árvízvédelmi része – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 10-én, bukaresti sajtóértekezlete alkalmával.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 11., 10:00
0 hozzászólás. 


Az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Programot a kormány 2010 decemberében hagyta jóvá. A program kivitelezéséért a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium valamint a Regionálisfejlesztési és Turisztikai Minisztérium felel.

„A 2011-2015-ös időszakra vonatkozó program keretén belül új, valamint már elkezdett infrastruktúrafejlesztő munkálatok finanszírozhatók" – mondta a miniszter, kiemelve: „környezetvédelmi befektetésekre 900 millió euró áll rendelkezésünkre. A finanszírozható területek: vízgazdálkodás, csatornahálózat, víztisztító berendezések megépítése, valamint árvízvédelem, árvízmegelőzés, gátak megerősítése, építése, eróziócsökkentő munkálatok."

Borbély László véleménye szerint a kormány legújabb fejlesztési programja a Környezetvédelmi Minisztérium számára azért is fontos mert, tavaly augusztusban a kormány jóváhagyta Románia középtávú árvízvédelmi stratégiáját, és ez által az új fejlesztési program által a kormány lényegében biztosítja a stratégia kivitelezéséhez szükséges pénzkeret egy részét.

A környezetvédelmi miniszter elmondta: „napjainkban, amikor a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a nagy esőzések az árvízvédelem elsődleges prioritássá vált. 2010-ben a Környezetvédelmi Alapból, valamint a központi költségvetésből összesen 860 millió lejt adtunk árvízvédelemmel kapcsolatos munkálatokra. Idén az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program keretén belül árvízvédelmi munkálatokra 1 milliárd lejt különítettünk el. Ugyanakkor a költségvetésből és a Környezetvédelmi Alapból majdnem 900 millió lejt fogunk elkölteni.

A program finanszírozási rendszerével kapcsolatosan Borbély kiemelte: „a finanszírozási mechanizmus hitelrendszer, az építők kölcsönt vennének fel a bankoktól, hogy el tudják végezni ezeket a nagy fejlesztési munkálatokat. Egy leszerződtetett beruházás értéke nem lesz kevesebb, mint 90-100 millió euró. Az állam az Exim bankon keresztül vállalja a kölcsön értékének garantálását. Az építők kifizetése 2014-től kezdődne.

„A program másik területe a vízhálózat rehabilitációja" - mondta a környezetvédelmi miniszter kiemelve: „az Európai Uniós vállalásoknak megfelelően víz és csatornarendszer területén Romániának 8%-s lemaradást kell behoznia. A Környezetvédelmi Alap által meghirdetet csatornázási program keretén belül 900 község tett le terveket, ebből az alap 100-at tud finanszírozni. A fennmaradó pályázatok számára fontos lehetőség az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program, hiszen e program keretén belül 1,3 milliárd lej értékben lehetne kivitelezni munkálatokat."


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."