Székely Vágta: nem könnyű a nyeregben maradni

Lovasvágta, díjugratás, lovasíjászat és sok más érdekes (és nem csak lovas) programmal várták az érdeklődőket az első Székely Vágtán. A helyszínen mi is megfordultunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

2011_Egyeb
2011_Egyeb
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. augusztus 01., 11:09
0 hozzászólás. 

Nem mindennapi eseménynek adott otthont a maksai Óriáspince-tető a hétvégén. Szombaton rendezték meg első alkalommal a Székely Vágtát, amely hivatalos előfutama a Nemzeti Vágta lovasversenynek.  A rangos eseményre szerkesztőségünk is kilátogatott.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

A Sepsiszentgyörgytől pár kilométerre eső Maksa határában levő Óriáspince-tetőt már messziről kiszúrtuk. Tengernyi autó az aljban és kígyózó tömeg bandukolt felfele a domboldalon. A tízperces séta után mi is kiértünk az események otthont adó dombtetőre, ahol óriási tömeg és a velejáró miccs, kürtős és egyéb illatok keveréke fogadott.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

Megérkezésünkkor még napsütésben zajlottak az elődöntök, a célra kialakított pályán. Tagadhatatlanul lovas nemzet vagyunk, ez látszott az érdeklődők számán, a lovasokat dicsérő tapson és kurjongatáson is. A versenyzők hozták, amit elvárt tőlük a közönség: őrületes vágta, izgalmas meccsek a különböző istállók között.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

Volt aki egy paripába egy egész ménest csempészett, de ez a hétvége nem a vasparipákról szólt. A kiizmosított vasló és lovasa most csak a rendért felelt, hogy hús-vér társai zavartalanul róhassák a köröket.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

Miután a lovászok felvezették lovasaikat a pályán, kezdődhetett a hajsza. Lovas és ló egybeolvadva vágtáztak a közönség nem kis örömére. A jobbak tapsot, míg a lemaradók biztatást kaptak a lelkes publikumtól.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

A lovas vágta cseppet sem veszélytelen. Az ideális ív fogalma nem csak a Forma1-ben ismeretes: itt sem árt ha a paripánkat a megfelelő kanyaríven tartjuk, különben gyorsan a földön találhatjuk magunkat, ahogyan a fenti képen látható két pilótával is történt.

A verseny hevében a lovak megvadulva szaladtak tovább, de pár tíz méterrel odébb sikerült őket is megfékezni. A bukást végigkövető fotósorozat megnézhető a galériában.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

Sőt. Annyira szervezett volt, hogy ki, mikor, hol szaladgál, hogy a biztonsági ember még a lova után szaladó lovast is megfékezte. Nincs helye itt az esztelen szaladgálásnak. Az esés után kicsit megriasztotta az embereket, amikor az egyik hajtó nem állt fel a földről, de végül ló és lovas is sérülés nélkül hagyta el a pályát. A riadalom után a közönség tapssal, míg a futamot nyerő lovas főbiccentéssel tisztelgett a pórul járt versenyzőknek.

2011_Egyeb/0801_Szekely_vagta

Az időjárás sajnos most sem volt kegyes. A viharfelhők csak gyűltek a domb köré, míg végül ki nem fakadtak és el nem kezdték oszlatni a tömeget. Sajnos mi sem voltunk az időjárásnak megfelelően felfegyverkezve, így hamar lekergetett bennünket is az oldalból.

Az esemény programjairól és résztvevőiről részletesebben itt tájékozódhatunk. Az elődöntők eredményeit itt, míg a középfutamokét itt nézhetik meg.

Az eseményen készült fotógaléria megnézhető kattintás után


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."