Átverés a magán egészségbiztosítás?

Mennyire magán és mennyire kötelező az egészségügyi biztosítás? Az ügynökök csalnak, a minisztérium az országos pénztári befizetéseket is a magáncégekre bízná. Ha lesz rá törvény.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Itthon_Kozelet/egbiztositas1512
Itthon_Kozelet/egbiztositas1512
szerkesztoÍRTA: O. M.
2011. december 15., 13:03
1 hozzászólás. 

Több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy olyan biztosítási ügynökök járják az országot, akik megpróbálják meggyőzni a lakosságot, kössék meg náluk az úgynevezett kötelező egészségügyi biztosítást.

Itthon_Kozelet/egbiztositas1512

Az országos Biztosítási Felügyelet felhívja mindenki figyelmét arra, hogy egyelőre még szó sincs arról, hogy bármilyen biztosítótársaságnak joga lenne ilyen szerződéseket kötni. Aki enged az ügynökök csábításának, az csak a kötelezőn felüli,

kiegészítő egészségbiztosítást köthet.

 

Az Egészségügyi Minisztérium valóban dolgozik azon, hogy magánalapokra helyezze az állami egészségbiztosítást. A tervek szerint a befizetett egészségügyi hozzájárulás továbbra is az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz folyna be, az intézmény viszont továbbosztaná az összeget a kiírt pályázatokon nyertes magánbiztosítókhoz, melyek kezelnék az alapot.

Vagyis még nem tudni, hogy mely társaságok lesznek jogosultak az alapok kezelésére, így semmilyen jogi alapja nincs annak, ha egy ügynök megpróbál valakit egy magántársasághoz csábítani kötelező egészségügyi biztosítás címén.

A Biztosítási Felügyelet elnöke, Constantin Buzoianu elmondta, azt az ügynököt, akire rábizonyítható a csalás, százezer lejig terjedő pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel sújtják.

 

A biztosítási reformra vonatkozóan

tehát még nem fogadott el semmilyen jogszabályt a törvényhozás, a szaktárca is még csak dolgozik a terveken, hívta fel a figyelmet Rácz Éva miniszteri tanácsos.

Elmondta, aki jelenleg Romániában egészségügyi járulékot fizet, annak gyakorlatilag ingyenes az orvosi ellátás. „Tehát amit a törvény biztosít, arra köthet külön biztosítást az állampolgár, de ez egy önként vállalt és többletbiztosítás" – mondta a tanácsos.

Még nem dőlt el az sem, milyen lenne az alapcsomag, melyet a minisztérium és a biztosító szab majd meg. „Amíg ez nem történik meg, addig gyakorlatilag az alapcsomag Romániában korlátlan, és ami ebben a pillanatban minden orvosi ellátást feltételez, az ingyenes a lakosságnak. Amíg tehát nincs meg a törvényes keret a rendszer módosítására, addig ezek az ügynökök pusztán találgatásra mennek", számolt be a tanácsos.

 

Legalább egy év a magánosítás

Hozzátette, a jelenlegi tervek szerint csak olyan biztosítótársaságok kezelhetik majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz befolyt alapot, melyek az ország több megyéjében is rendelkeznek ügyfelekkel, képesek bizonyos tőkét forgatva több egészségügyi szolgáltató intézménnyel szerződést kötni.

Hogy mikor jön el az a pillanat, hogy magánbiztosítók kezeljék a befizetett hozzájárulásunkat, nem tudni. Ha például 2012 folyamán elkészülne a jogszabály, és hatályba is lépne, ezután mindenképp számolni kell egy kifutási idővel is, amíg az első ügynökök kopogtatnak majd az ajtónkon.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kolozsvar.44
2012-01-08 15:34:15
Ez az egészségbiztosításnak álcázott nagy pénzügyi piramisjáték a legtöbb országban már bedölt.
Ott tették csak kötelezővé, ahol a lakosság érdeke és pénztárcája ellenében működik a hatalom. A multinacionális pénzügyi ügynökségekkel együtt.
Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni és becsapni.

Ha valaki gondoskodni akar a saját jövőjéről, az neveljen nagy családot. Tegyük hozzá: ezzel a nemzetének is szolgálatot tesz.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."