Tőkés: politikai pluralizmus, nem turáni átok

Az Erdélyi Magyar Néppárt megalapításáról döntöttek tegnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Küldöttgyűlésén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Egyeb_1204_EMNT
Egyeb_1204_EMNT
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 05., 19:11
0 hozzászólás. 

Az erdélyi magyarság politikai érdekképviseleteinek sorában az RMDSZ és az MPP mellett a harmadik politikai alakulatként jelentkező, önmagát „befogadó pártként" megnevező, autonomista elveket valló, Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásáról szóló, az EMNT Választmánya által előterjesztett indítványt Toró T. Tibor ügyvezető elnök ismertette. A lényegi kérdésben, hogy a pártalapítás szükséges, minden küldött egyetértett, ám a dokumentumban foglaltak elfogadása előtt pro és kontra érvek mentén kisebb vita alakult ki.

A küldöttek végül elvetették a választási párt ötletére vonatkozó és a pártalapítás időszerűségét firtató érveléseket és elsöprő többséggel elfogadták a határozatot. A voksolásnál mindössze nyolcan tartózkodtak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásáról, működésének alapelveit leszögező határozat bevezetőjében megfogalmazták a pártalapítás szükségességének apropóját: „közösségünk politikai érdekképviseletét ez idáig ellátó szervezetek egyike sem töltötte be kellő módon az erdélyi magyarság önrendelkezésének kihívását célzó, elsőrendű hivatását és feladatát". A határozatban a Küldöttgyűlés felhatalmazza az EMNT Választmányát, hogy 2011. január végéig döntsön a szervezetet bejegyeztető kezdeményező testület összetételéről és a bírósági bejegyzéshez szükséges procedúrát lebonyolítsa.

Egyeb_1204_EMNT

Az EMNT újabb egy évre visszaválasztott 15 tagú elnökségének feladata lesz, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az erdélyi magyar politikai és civil-politikai szervezetekkel az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) újraszervezéséről. Továbbá megbízták az Elnökséget azzal, hogy a jövőbeli választási együttműködés kialakításának lehetőségéről kezdeményezzen tárgyalásokat „a történelmi egyházak és a civil társadalom bevonásával".

A küldöttgyűlést követő rövid sajtótájékoztatón Toró T. Tibor ügyvezető elnök az ülésen bemutatott, az EMNT égisze alatt útjára indított két kiemelt programmal kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze és a közvéleményt leginkább érdeklő pártalapítással kapcsolatosan elmondta: a párt létrehozásának ötlete nem új, „régóta lóg a levegőben". Toró ismételten cáfolta azt a tévhitet, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alakulna párttá és megerősítette, „az EMNT továbbra is civil politikai mozgalomként kíván tevékenykedni".

„Számomra önmagában is fontos üzenetet hordoz az, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt és az Európai Néppárt betűszó azonos. Ez számomra azt jelenti: magyar unió az európai unióban, integráció az európai integráció keretében és távlatában vagy akár európai értékek nemzeti olvasatban. Amit mi akarunk, az egy korszerű nemzetpolitika, egy európai és nemzeti összkörnyezet keretében" – fogalmazta meg Tőkés László elnök az új párt által képviselt értékrendet.

Arra a kérdésre, hogy mi a garanciája annak, hogy az új politikai szervezet nem az erdélyi magyar közösség további megosztottságát generálja majd, Tőkés így válaszolt: „Társadalmi és szocializációs alapú beidegződés Romániában a romániai magyarság körében, hogy egy új erő vagy párt létrejöttekor rögtön egységbontást kiáltanak".

Példaként említette az 1944-ben létrehozott egykori Magyar Népi Szövetséget, amely „gallyra vitte a magyar nemzeti megújulást", illetve a totalitárius kommunista egypártrendszert, amelynek „szocializációs beidegződése tovább működik", következésképpen az, „hogyha valami másként működik, ha valaki mást akar „turáni átokként szokták megfogalmazni".

Egyeb_1204_EMNT

„Azt gondoljuk: be lehet fogni hat lovat egy szekér elé, bár hatan vannak, mégis egy irányba húzzák a szekeret(...). Politikai kultúránk átalakításának is a kérdése, hogy tudunk-e úgy együttműködni, hogy nem törjük le a másik hangot, a másik pártot, hanem felülemelkedve a versenypártiság zsákmányszerző szűkkeblű politikai szemléletén együtt, egy irányba húzzuk a szekerünket" – fejtette ki.

Tőkés szerint az RMDSZ a „kutyából nem lesz szalonna" garanciája, a Polgári Párttal való együttműködés annak törvénytelen elnöksége miatt „komoly erkölcsi kihívást jelent". Az RMDSZ, bár felismerte, hogy komoly veszélybe került a parlamenti képviselet, továbbra sem akar együttműködni senkivel. A helyzeten Tőkés szerint segíteni akarnak, „de továbbra is csak úgy, hogy ki akarják sajátítani a romániai magyarság politikai képviseletét".

„Azt üzenték, hogy ne alapítsunk új pártot, hanem illeszkedjünk be az RMDSZ-be és ők majd helyet szorítanak nekünk" – mondta az elnök, aki szerint az újjászervezés előtt álló EMEF-ben „ahol az erő is beszél, nem csak az eszmeiség" az RMDSZ pályamódosításra kényszerül és kénytelen lesz szóba állni velünk." Az elnök kifejtette: az együttműködés érdekében „a Magyar Polgári Párt is kénytelen lesz orvosolni azokat, a vezetőség illegitimitásából fakadó bajokat, amelyek szárnyaszegetté tették és már a kezdetekben „kisiklatták".

„Itt mindenkinek revideálni kell saját magát, önvizsgálatot kell tartania és meg kell találnunk a kibontakozás útját a „lehet, mert kell" elv alapján. Ezt elmulasztani több mint vétek, hiba volna" – fogalmazta meg üzenetét Tőkés László.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."