Sport » Foci

A foci jó: a cyber-generáció

Ha csemetéink rossz fát tesznek a tűzre, azzal büntetjük, hogy szobafogságra ítéljük. És később csodálkozunk, hogy a grundfoci helyett a számítógépet választja.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

A foci jó: a cyber-generáció
A foci jó: a cyber-generáció
szerkesztoÍRTA: BOTOROK JÁNOS
2012. április 13., 15:09
6 hozzászólás. 


A rendszerváltás után társadalmunk gyökeresen megváltozott és ennek egyik kihatása a hazai sport összeomlása. Ez alól sajnos városunk sem kivétel, mert habár van egy-két sikeres sportágunk, a többi csak vegetál vagy a megszűnés határán áll.

Mas


Az okok sokrétűek, megoldásuk legfőképpen az emberek mentalitásában rejlik.


Hol és mit sportolnak a mai fiatalok?


Miért van az, hogy egyre kevesebb gyerek van a sportpályákon?

És ami engem kifejezetten érdekel: hol és mikor focizhatnak az udvarhelyi fiatalok?

Miért van az, hogy a városbeli sporttermekben vagy a műfüves labdarúgópályákon az esti órákban csak középkorú vagy kopaszodó, pocakosodó öregurak rúgják a labdát?

A válaszokat keresve visszagondolok arra, mikor a 80-as években naponta 1-2 órát rúgtuk a bőrt valamelyik iskola udvarán vagy a tömbházak közti területen a porolót használva kapunak. Persze mindezt az edzés után... És télen-nyáron.


Mi változott az óta?

 

A társadalom és a mentalitás. Ugyanazok a szülők, akik nemrég még órákat töltöttek a szabadban, ma – engedve gyerekeik kéréseinek számítógépet, videojátékot, „okos telefont" vásárolnak.

Ha csemetéik rossz fát tesznek a tűzre vagy netán rossz jeggyel térnek haza az iskolából, azzal büntetik, hogy szobafogságra ítélik, vagy eltiltják őket az edzésről. Ugyebár ezek nem mozgásra ösztönző cselekedetek? A gyerekek pedig engedve a modern technika és az internet csábításának megelégednek a FIFA videojátékaival egy jó kis grundfoci helyett.

Mas

És a focicsapat helyett egy online közösséghez csatlakoznak, ami véleményem szerint nem tudja pótolni a közvetlen emberi kapcsolatokat.

Ehhez társul még a túlterhelt iskolai tevékenység, az angol, román, matematika „pluszórák", a különböző témájú körök, amik természetesen szükségesek, de lehetséges forrásai a fent említett problémának. Itt kell megemlítenem a hazai tanügyi törvényt is, amely heti egy vagy maximum két órában (elemi iskola) állapítja meg a testnevelési órák számát.

Véleményem szerint e tények összessége az ifjabb generáció „elpuhulásához" vezetett, ami abban nyilvánul meg, hogy a fiatalok többsége vagy teljesen távol marad a sportpályáktól, vagy csak alkalomszerűen sportol.

 

Ez még nem minden

 

Rohamosan csökken a natalitás, nő a kivándorlók száma, a tömbházak között ma már nem lehet focizni a sok autó miatt, az iskola udvarát nem használhatjuk, mert nem jut pénz a felújításra.

A hazai társadalomban a sport ma nem prioritás, a városi költségvetésekből nem jut pénz az infrastruktúra felújítására, a befektetők nem látnak fantáziát sportbázisok kiépítésében, a közmunka nem divat. Ha nincs pálya, korszerű öltöző, a gyerekek nem is érezhetik jól magukat abban a közegben, ezért inkább távol maradnak.

Udvarhely szinten pedig, ehhez adódik még egy fontos tényező. Felnőtt csapat hiányában, ami ugyebár megint csak pénz kérdése, a gyerekeknek nincs céljuk, nincs motivációjuk, nincsenek példaképeik, ezért egy bizonyos életévet elérve abbahagyják az aktív sportolást és más területek felé irányulnak. Még csak nem is hibáztathatjuk őket, hiszen más választásuk nincs.

Úgy gondolom, hogy sürgős szemléletváltásra van szükség, ellenkező esetben a fiatalok sporttól való elidegenedése tovább folytatódik, és ha nem teszünk lépéseket ennek megakadályozásáért, sportlétesítményeink üresek maradnak.

Erről ismét eszembe jut a székelyudvarhelyi labdarúgópályák állapota. No, de ez már egy másik cikk témája...



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csuri
2012-04-14 21:24:00
Sajnos igaz amit itt leirtak, beszukult a varos ,a ter. Nincs hol focizni, az iskolaudvarra nem mehetnek iskola utan. De a szulok robotolnak keresik a penzt, es nincs idejuk a gyerekel jatszani, inkabb letamasztja a tv, szamitogep ele.
avatar
Solus sacerdopulos
2012-04-15 12:36:23
Kedves Botorok Janos, ebben az iromanyban sok teves sugalat van leirva, ami azt tukrozi, hogy az on es kollegai meg mindig az elmult rendszer logikaja menten gondolkodnak.
Szeretnem megnyugtatni viszont a kozvelemenyt, hogy egy uj generacio kezdi lassan atvenni a vezeto szerepet a varosban akik nem ugy gondolkodnak mint az iromany szuloje.
avatar
jancsi71
2012-04-15 14:17:17
Kedves Solus sacerdopulos.Természetesen nem kell egyet érteni a cikkben leírtakkal és ha vállalod a neved akár el is beszélgethetünk erről.
avatar
marcel
2012-04-15 19:03:36
Nem értem kedves Botorok úr, hogy mi a probléma azzal, hogy a gyerekek alkalmazkodnak a társadalom kinálta lehetõségekhez és nem behúnyt szemmel nõnek fel mint az ön generációja. Az, hogy ha önnek fontos a foci, a spórolt pénzét az udvarhelyi foci fellendítésére fordíthatja, nem fogja ebben senki akadályozni. Bár sehol nem találtam rá, gondolom felsõbb osztályban focizott, tehát nem lehet akadály.
avatar
vasrobi
2012-04-15 19:35:59
En csak annyit tudok mondani neked kedves "marcel & Solus sacerdopulos"hogy EP TESTBEN EP LELEK,es csak szolok,hogy a vilagnak az a fele ahol fejlett a tarsadalom ott mar ezt is tudjak...
avatar
Solus sacerdopulos
2012-04-15 21:06:24
Itt azert van nehany felreertes. Nem mondtam, azt, hogy Botorok ur altal papirra vetett sorok mindegyike tevedes lenne.
Masik dolog pedig, hogy abban szerintem mindenki egyetert, hogy a fiatalsagnak az egeszseges fejlodeshez igenis szuksege van a testmozgasra, de konyorgom felejtsuk mar el azt, hogy kozpenzbol C ligas focicsapatot kell csinalni vagy bajnokok ligajaban jatszo kosar vagy kezi csapatot. A sportra szant kozpent mashogy kell felhasznalni.
Udvarhelyen azert nem lett es egy darabig nem is lehet jo foci mert nincs infrastruktura es szakember.
Most mas szelek fujnak es a sport es a tarsadalom viszonyat mas szemszogbol kell megkozeliteni. Botorok ur joszandeka ertekelendo de a gondolatoknak sajnos az elmult rendszer szajizet kovetik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."