Színes » Benzingőz

Mini platformra épül a BMW-Antikrisztus

Sutba dobva több évtizedes tradíciót merényletre készül a propelleres bajor márka és megcélozza a zsugori sznobokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

BMW
Le tudják nyelni az elkötelezett bömös fanatikusok az új Egyest?
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. június 15., 16:50
0 hozzászólás. 

Míg egyes márkák nagyobb kategóriákba álmodják magukat, ringbe próbálnak szállni az igazi nagyágyúkkal, addig a prémium szegmens lennebb ereszti a gatyáját, és a szűkebb költségvetésű polgároknak próbál elegánsabb alternatívákat nyújtani.

Az egyes sorozat eddig is igazi kuriózumnak számított a BMW kínálatában: Golf-konkurens, hátsó kerekes luxuskompakt.

Nem kis felhördülést provokált

a márkafanatikusok körében a megjelenése, de hat év után lassan mindenki megbékélt a legkisebb bömös arculatával. Sőt tovább feszítették a húrt, amikor ráncfelvarrás címén egy fokkal még merészebb külalakot adtak az egyes sorozatnak. Kapott hideget-meleget mindenkitől a szekér, de sikerült a szkeptikusokat is átterelni a hívők táborába.

Egyedi megközelítéssel és kiemelkedő minőséggel megszerettette magát a legkisebb BMW. Az álcápa/békaorr mára teljesen beleolvadt a közutak zsúfolt ökoszisztémájába. Most még nagyobb próbatétel elé állítja a bajorok vezetősége a vásárlóközönséget: megjelenik az UKL kódnév alatt fejlesztett BMW-Antikrisztus.

2230690 5d69ff220974f725b84b426aecc00328 l

A német Unter Klasse szavakból összetákolt fedőnév azonnal tudatja velünk, hogy a megszokott, sőt BMW-től elvárt presztízs-megközelítés alá ékelik be. De minek, azaz kinek kell egy gyárilag butított klasszisú, bajor luxustermék? Erre a kérdésre egyértelmű választ talán csak az eladási szakosztály, illetve az UKL megálmodója adhat.

Vesézzük ki a dupla veséjűt

Csak pár éves az aktuális egyes széria, ezért a következő, hivatalos átfésülésre 2014-ben kerülhet sor. Mivel mérvadó kép és technikai anyag még nem létezik a lecsúszott BMW-ről, ezért a gyári szivárogtatásból szűrhetjük le a legfontosabb adatokat.

Amire mérget vehetünk, hogy a párizsi autós rongyrázáson láthatjuk először, akár élőben. A francia fővárosban szervezett őszi autószalonon pillanthatjuk meg az UKL, hivatalos nevén a BMW 1 GT félig végleges formatervét. Hogy külalakra ugyanolyan lesz-e, mint sznob ikertestvérei, még kérdéses, de az biztos, hogy a technikai alapokat honnan szerzi majd.

Ez az olcsó(bb) János a jelenleg még lázas fejlesztés alatt álló új Mini platformra épül. Nem véletlen, hogy a bajor márka felhasználja az angoloktól szerzett élményautó alapjait, óriásit spórol vele. Ezzel el is érkeztünk az első és

egyik legnagyobb propelleres szentségtöréshez.

Míg a mezei egyes fejlesztésénél ragaszkodtak a BMW-specifikus hátsó kerék meghajtáshoz, addig az al-egyes és Mini padlólemeze első kerekes lesz. Igen, az elmúlt fél évszázadban nem volt példa rá, de két év múlva ismét lesz első kerekes BMW. A megrögzött márkafanatikusok ilyenkor nyúlnak elérzékenyülve a papír zsebkendőhöz.

A kedélyek további borzolása érdekében és a rajongótábor végső elkeserítéséért a motorkínálatról is essen szó. Régóta ügyködnek a német szakemberek a downsizing mozgalom következő lépésének kifejlesztésén. Az olaszok már megmutatták, hogyan kell: két henger, turbó feltöltő és 9 decis motorblokk. A Ford is bekeményített, az alig egy literes ecoboost aggregátjai is szépen teljesítenek még a nagyobbtestű fejlesztésekben is.

N20B20

Hogy különcködjön, a bajor márka rátett még egy lapáttal, és az új Miniben elérhető legújabb rettenetet is átmenti az egyes GT-be. Rettenet, mert míg a lökettérfogat teljesen rendben van, ezerötszáz köbcenti, addig a hengerek száma már neccesebb. A három (3) hengeres, turbós erőforrás nem lesz teljesen vérszegény, de a régi soros hatosok nyugodt járáskultúrájától messze elmarad majd. Az utoljára négykerekű motorterébe épített háromhengeres aggregát a Wartburggal együtt halt ki.

Összegezve: az Izetta után valaha gyártott legkisebb BMW első kerekes lesz, illetve a motorterében egy háromhengeres, mesterségesen lélegeztetett ezeröcsi munkálkodik majd. Már csak az előbbi mondat miatt kitér minden elkötelezett propelleres rajongó a hitéből, de hogy lelket is öntenek majd ebbe az eszement ötletbe, az egymagában Sakrileg.

Egyetlen jó dolog lehet majd az új egyes sorozat GT kivitelében, mégpedig a vételár. Az alapot szolgáló szekér induló ára meglehetősen borsos, 24 ezer eurót kell kicsengetni a legfapadosabb kivitelért, ezért a butított bömösre kisebb árcédulát ígért a vezetőség. Hogy egyáltalán veszik e majd a fattyú BMW-t, hatalmas kérdőjel alatt áll. Kedves BMW, ezt azért még egyszer át kéne gondolni.


címkék: BMW benzingőz

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."