Színes » Benzingőz

Ilyen lett a karizmatikus brit úriember

Nem csak arab sejkek kedvence a Range Rover, ami most felfrissült, ruhát cserélt és búcsút intett a konzervativizmusnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Range Rover
A kocka nem is kocka a Range Rovernél. Méregdrága, mégis kelendő.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. augusztus 23., 12:06
0 hozzászólás. 

Kényes dolog egy karizmatikus és legendává érett négykerekű vonalaival játszani, a kiforrott formatervet bántani. A megunhatatlan vonalak, ívek és formák soha nem mennek ki a divatból. Hogyan lehet ugyanazt a kenyeret több mint 40 éven át eladni, időnként finomítgatva a recepten?

Range Rover

A stuttgartiak mutatják meg a legpéldásabban: a Porsche több mint négy évtizede kínálja minimális módosításokkal a 911 vonalvezetését. Igaz, hogy a közel fél évszázad alatt a technika hipersebességgel fejlődött, és a régi léghűtéses farmotorosból mára már csak a héja, azaz vázának alakja maradt.

A gömbölyded formákkal szakítva

nézzük, hogy állják az időt a kockább angol terepjárók. Az angolok a praktikumot és a jó terepképességeket tartották szem előtt, és baltával tervezték, faragták a Range Rovert. A robusztus terepjáró komoly összkerék rendszerrel, komfortos belsővel és nem utolsósorban megbízható aggregátokkal lopta be magát a nagyközönség szívébe.

Hírnevét és elterjedtségét olyan nagyvilági személyek is öregbítették, mint az angol királynő, a pápa vagy a fotómodell-sztárfocisták tömkelege. Bár a technika már a XXI. századi vívmányokat vonultatja fel, a dizájn fő vonalai mégis megmaradtak: az eredeti koncepció változatlan. Tény, hogy a félparaszti vérvonal az elmúlt évtizedben teljesen kihalt, és helyét az elegancia és a villogás vette át, de az alapelvektől nem szakadt el a Range Rover.

A Range Rover nem egy hagyományos dagonyavitéz.

Ötvözi a felvágós városi luxusterepjárót a félprofi hegymászó masinával, mindezt olyan könnyedséggel és angol hidegvérrel, hogy nemcsak vezetőjét, de a kíváncsiskodókat is meglepi. Gondoljunk úgy a Range-re, mint egy Armani bakancsra. Elmehetünk benne a celeb rendezvényekre, de nem jön zavarba akkor sem, ha a hegyoldalra kell felkapaszkodnia.

A 2013-as átirat megmarad a gyökereknél, és közben újat is hoz. Nem kérdés, hogy a kocka az kocka, de a Range Rover esetén ez mégsem igaz. A főbb stílusvonalak klasszikusan szögletesek, de a brit tervezők közben némi gömbölydedséget is próbáltak csempészni az összképbe.

Range Rover

Kezdjük rögtön az elején. Az orrész elölről szögletesnek és „egy tömbből faragottnak" tűnik, de oldalról szépen látszanak a változtatások. Lágyan lefele kerekedik a front, a lökhárító és a motorháztető szinte egybeolvad. Átrajzolták a világító elemeket is, hátrafele nyúlik az optikai blokk. Stílusos a kialakítás, szép a kivitelezés, nem kérdés, hogy ez egy luxusterepjáró. Egyedül a hűtőrács és az emblematikus felirat maradt a régi,

Hajszálpontosak az illesztések, minőségi munka nyomát viseli a kasztni. Oldalnézetből az opcionálisan eltérő színű tető és a meghosszabbodott „kopoltyúk" tűnnek fel. Sokkal letisztultabb az oldalkialakítás, funkcionális stíluselem a kilincseket is magába ágyazó övvonal. Gyönyörűek és egyben hatalmasak a felnik, de ilyen peres gumikkal nem érdemes dagonyázni indulni.

Range Rover

Hátul módosult a legtöbbet a gépcsoda. Az előző modellnél sokkal meredekebb és kockább volt az ötödik ajtó vonala. Az új Range Rovernél sokkal lágyabb az átmenet. A lámpáknál visszaköszön az elfolyatott téma, természetesen minden full LED-es. Tetszetős és funkcionális a hátsó lökhárító, meredek kialakítása miatt nagy a hátsó terepszög.

Range Rover

Bent a finom bőr, minőségi anyagok és letisztult formák világa köszönt. A kisöcs Evoque-nál bevezetett belső dizájn méretben gyarapodott. A high-tech világ legjavát építették be, ahová a tekintetünk téved, színes, nagyfelbontású LCD képernyők működnek. Finom a bőr, minőségi a fa, de ez elvárt ebben az ár- és nívókategóriában.

Sokat fogyott, és okosabb is lett

Nem keveset adott le a 2013-as Range Rover. A nagy szilárdságú könnyűacél és az alumínium alkatrészek indokolatlan mennyiségével elképesztő, 420 kg-os súlymegtakarítást sikerült elérni. Közel fél Logannyit adott le a Range Rover. A 39 százalékos súlycsökkenés és a nagyobb kasztnimerevség mellett a légrugózás és a Terrain Reponse, az intelligens terepvezérlési rendszer is felfrissült.

Nem csak hűvösen elegáns, bivalyerős is az új szekér. Benzines fronton egy Jaguár-Range Rover patent 5 literes, V8-as aggregát érhető el. Ennek létezik atmoszférikus és turbósított változata is. Mellesleg ugyanez a motor hajtja a nemrég beújított rendőrségi vadmacskát, a Jaguar XF R változatát is. Gázolajos erőforrásból egy hathengeres és egy nyolchengeres, V elrendezésű turbósított dízel érhető el.

Range Rover

Az alap- és egyetlen váltó az egy tenyérbe simuló, henger váltókapcsolós, nyolc gangos, ZF gyártmányú szerkezet. Tökéletes és kiforrott, ha kell, nyakon vág, ha nem szükséges, vajpuhán vált.

A világpremierre a Párizsi Autószalonon kerül sor. Addig van idejük a gazdasági szakembereknek, hogy kényük-kedvük szerint szabdalják és toldogassák a méretes árcédulát. Az extralista éppolyan hosszú, mint az elégedett kliensek lajstroma. Kelendő áru, hiába méregdrága.

Összetett és kiforrott csomag, ideális választás annak, aki a legnagyobb luxusban szeretne kapaszkodni a legkomolyabb terepen. De dagonyázás előtt felni- és gumicserét javasolnék.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."