Színes » Benzingőz

Mitől új az új Land Rover?

Nem kis feladat rájönni – a minden égtájat bejárt Discovery kapott egy ráncfelvarrást, kérdés, hogy ez mennyire tett jót neki.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Land Rover Discobery 2013
Nagyítóval keresheted a különbségeket
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. október 09., 18:03
1 hozzászólás. 

Sokat puhult az elmúlt időben a szigetország egyik leghíresebb exportterméke. A kőkemény terepezőket favorizáló márka napjainkban többet ad a csillogásra és a luxusra, mint a dagonyázásra. Az angol parasztmobilból hidegvérű, arisztokrata hintó lett, amelyel az erdő úttalan útjai helyett az operaház parkolóját hódítja.

Mennyit veszített a Land Rover ősi génállományából az elmúlt két évtizedben? Egyetlen modell menti meg a dicső terepes múltra visszatekintő brit márka becsületét, mégpedig a Defender. Spártai belseje és pofonegyszerű technikája elnyűhetetlen városi és mellékúti tankká tette a típust. Az 1948 óta gyártott Defenderek szinte 70 százaléka még mindig őrli kerekei alatt az aszfaltot.

Az aktuális főszereplő viszont a modern SUV ősatyja, a nagy tiszteletnek örvendő Discovery. Ennek a típusnak mindegy, hogy az Amazonas dzsungele, az orosz tundra vagy az afrikai kontinens sivatagjai, ott is végigcsörtet, ahol túrabakanccsal sem merne földi halandó.

A negyedik generáció már sokadszorra átmosódott génállománnyal és puhányabb külsővel érkezik. Még mindig nagyon rendben van a technika, de vajon mennyire lehet a sárban evickélni bitek és bájtok segítségével?

Nagyítóval kereshetjük a változásokat

A Land Rover úgy gondolja, még 2012-ben is nagyon divatos a kocka. Egér és monitor helyett az angol tervezőmérnökök még mindig baltát és fűrészt használnak. Egy tömb, két vágás, és máris kész a Discovery pofonegyszerű formaterve.

Land Rover Discovery 2013

Aki ismeri az előző generáció küllemét, az a fejéhez kapva keresi a különbséget. A lista annyira rövid, hogy egyetlen kezünkön meg tudjuk számolni a módosításokat. Amit a gyár is büszkén hirdet, az az öt új árnyalat, amellyel a terepöszvér rendelhető. Nem spóroltak a papucsok átszabásával sem, a jövendőbeli tulajdonosok teljesen új tervezésű, 19 colos felnigarnitúrával dobhatják fel a külsőt.

Ha sikerült a bőség mámorából felocsúdni, akkor érdemes megemlíteni, hogy a hűtőrács most már nem sima ezüst árnyalatú, hanem fényes fekete aláfestéssel díszeleg a terepjáró elején. Kíváncsi lennék, hány ezer fontot öltek ennek a forradalmi változtatásnak a kifejlesztésébe. Ha a Mad Max trilógia rajongói lennénk, akkor a gyár matt és fényes feketére fújja a tetősíneket, és a kerekek árnyalatát is a külsőhöz igazítja.

Természetesen ez is feláras, akár az utolsó csavarmódosítás. Nem szabad elfelejteni, hogy a Discovery negyedik generációja ugyanolyan jól kell mutasson a luxuséterem parkolójában, mint a több millió fontos hétvégi ház mélygarázsában.

Mikroszkóp alatt a belvilág

Ha a nagyítós keresgélés felületesnek tűnik, akkor érdemes leporolni az iskolás mikroszkópot, mert csak 200 szoros nagyítás alatt lehet észrevenni a beltér frissülését. Okosabb lett a navigáció, és a gyári hifi is szebben szól majd. A tágas, hét személyt befogadó utastér a Land Roverek hírnevéhez igazodik, teljes kényelemben és pompában részesíti a bent ülőket.

Land Rover Discovery 2013

A negyedik generációban kicserélték az egyes borítások anyagait finomabb tapintású, puhább anyagokra és bőrre. Aki nem öletne négylábút az ülések burkolásáért, az két színvilág közül választhat, ez egyúttal tematikusan változtatja a Discovery belvilágát is. Ha nem fekszik az Ivory és a Cosmic grey névre keresztelt szövettéma, akkor a tetőn kívül mindent a legfinomabb marhabőrbe borítanak.

Két olajkályha és egy benzinfaló a láthatáron

A méretes motorháztető alá a Land Rover kínálat legifjabb és legtisztább aggregátjai kerülnek. Az alapdízel, amely alacsony fogyasztásával csábítja a vásárlóközönséget, az LR-TDV6 kódnevű erőforrás: háromliteres, V6-os turbó aggregát. Mérőpadon nem kevesebb, mint 211 lovat teljesít. Ez a hasonló méretosztályban nem sok, de kevésnek sem mondható.

A következő lépcsőfok a szoftvertuningos, gyárilag felhergelt, szintén háromliteres gázolajos, amely az izmosabb kivitelben 256 pacit küld a négy kerékre. Ha könyörtelenül szeretnénk égetni a legfinomabb fosszilis energiahordozót, akkor az LR-V8 a mi motorunk. Az öt literes, nyolc hengeres erőmű mesterséges lélegeztetés nélkül 375 lovat küld harcba a leghatékonyabb előrehaladás érdekében.

Land Rover Discovery 2013

Nem kérdés, hogy a legkomolyabb elektron-mechanikus négykerék-meghajtás kerül az új Discovery alá, mint ahogy az sem, hogy a Jaguáros hengerkapcsolós, nyolc gangos automata váltó is a kínálat része lesz.

A fényűzést és a komoly technikát természetesen nem mérik olcsón. Az új Land Rover Discovery árcéduláján ötszámjegyű összeg szerepel euróban, amely nagy valószínűséggel még az alapkivitel esetén is ötössel kezdődik.

Hogy mennyit veszített az első Discovery terepképességeiből a negyedik generáció? Ha valaki rendelkezésemre bocsájt egyet az elsőből és egy vadiúj luxusszekeret is, pontosan megmondom, hol lóg ki a lóláb.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kiralybiro
2012-10-10 10:49:48
Kedves András Ferenc!
Szívesen betársulnék a terepkülönbségek megállapítását célzó próbajáratokra!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."