Színes » Benzingőz

Daciásan bűzlik a francia fenyőfa

Újabb csapást mér az Anti-Logan brigád a dák-gall tömegtermékre. Megtéveszti a vásárlókat a patinás múlt és a leporolt formavilág?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Citroën C-Elysée
Ahol a belbecs az igazán fontos
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. október 25., 18:10
0 hozzászólás. 

Bajban van az új autók európai piaca. Megkétszereződött a használt autók importja, a kutyának sem kell a vadiúj. A Peugeot legszebb és legrégebbi irodáit kénytelen bezárni, a Ford most tesz lakatot egyik belga üzemére: nagy kakaóban vannak a közepes kapacitású és átlag négykerekűeket gyártók.

De a nagy luxusmárkák sem állnak jobban: a Mercedes nemrég lehajtott fővel vallotta be, hogy a gazdagoknak sem kell a nagy bálna S Class. Hogy mi a megoldás, a fény az alagút végén, az autóipari Messiás? Egyszerűbb nem is lehetne a válasz: az olcsón beszerezhető és fenntartható, átlagember számára könnyen elérhető négykerekű.

Citroën C-Elysée

Mint a főnixmadárként feltámadt Dacia sikerterméke, a Logan. Afrikától az orosz sztyeppéig szinte mindenütt jelen van, és mindenütt veszik, mint a cukrot. Várható volt, hogy minden gyártónak megfájdul a foga a gazdasági válságban is sikeres modell eladási számaira.

Az eddigi támadásokat

a legkisebb erőfeszítés nélkül sikerült elhárítani, mert még senkinek nem sikerült ebben a szegmensben ennyire mélyre tolni a gatyát. Egyáltalán nem egyszerű az olcsó Logannal szembeszállni, főleg most, hogy a második lenyomat már elfogadhatóan, sőt egyesek számára vonzóan néz ki. Plusz méretes a puttony, legalább 500 literes, szedán kialakítású a kasztni, öt személy kényelmesen elfér benne, és a motor mindezt meg is tudja mozgatni.

Nemrég komoly trónkövetelők tűntek fel a horizonton. Az első említésre méltó delikvens szintén a francia boszorkánykonyha terméke, az üvöltő kisoroszlán, a Peugeot 301. Nemrég számoltunk be a lökdösődő kuzinról, most a konszerntestvér Citroën próbál egy K.O.-t bevinni. A hangzatos Elysée név mögött a Peugeot-val közösen kifejlesztett technika lapul, de a sikerhez jól kell kombinálni a kivitelezést a prezentációval.

citroen c-elysee-01

Érdekes a névválasztás, nem jellemző a Citroënre. Valószínűleg kifogytak a számokból, hogy low-end terméküket C-Elysée-nek nevezték. Lehetett volna mini C4 szedán, vagy DS3/4 plusz puttony vagy egyéb agyrém, de úgy látszik, jól el akarják határolni a kínálat többi részétől az olcsó fenyőfát.

Formailag nem nagy vasziszdasz,

de ebben a szegmensben sokkal többet nem is várhatunk el. Átlagos, egyszerű lépcsőshátú forma, semmi fölösleges csicsa: olyan Loganos, ha lehet ezzel a kifejezéssel élni. Arányaiban, alakjában és ízlésvilágában a 301 PUG (Peugeot) némileg módosított mása.

Mintha a DS4-es pofacsontját húzták volna a 301-es frontjára: az orrész abszolút hozza a Citroën aktuális formavilágát. Átlagos az összkép, pontosan olyan, amilyenre a közép- és kelet-európai vásárlóközönség vágyik, és amilyenre a nyugat-európai könnyezve fanyalodik. Unalmas, de új autótól tizenezer euróért sokkal többet ne várjunk.

A műszaki tartalom valamivel érdekesebb.

Az örök etalon Loganhoz képest leheletnyivel jobban felszerelt, de a különbség a vételárban is érződik. Az alap felszereltségi szint az Attraction kódnevet kapta, amiben már benne van az oldal- és függönylégzsák, szervo kormány, ABS+ESP, távirányítós központi zár és kipörgésgátló. Ha most csapnánk le egy ilyen C-Elysée-re, a díler akciósan 10 900 eurót emel ki a zsebünkből, és kiszúrja a szemünket az 1,2-es, 72 lovas szívó benzines aggregáttal.

Citroën C-Elysée

Érdemes némileg többet áldozni, mert akkor még klíma is kerül a masinába, sőt még a jóféle digitális légkondicionáló is. A modellcsalád csúcsát az 1,6 atmoszférikus, 16 szelepes, 115 lovas benzines jelenti, amely közepesen felextrázva és automata váltóval pár száz euró híján 15 ezer ropiba kerül. Csak emlékeztetőül: a használt piacon ebben az árkategóriában pár éves, kevés kilométert futott Volkswagenek, Audik és BMW-k találhatóak.

Akinek a C-Elysée mégis kedvesebb, ráadásul új szekeret szeretne, de jobban ízlik a gázolaj, annak ott a rekordgyanúsan keveset fogyasztó, 1,6-os Hdi turbó dízel 92 pacival és 230 Nm-rel potom 13 900 euróért.

Érdekes alternatíva, de valahogy még mindig nem látom egyikben sem a Logan reális kihívóját. Még mindig hiányzik az a híg utóérzés, az a valódi olcsóság, amit a régi Dacskó képviselt. De ebből is a legfrissebb lenyomat sokkal elegánsabb, mint az elődje, és könnyen meglehet, hogy az árképzésnél elszalad a ló a francia-román koalícióval.


címkék: citroen elysee

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."