Színes » Benzingőz

Párbajra hívja a 301 a Logan-t

Leo megirigyelte a román sörnyitó emblémás népautó eladási sikereit, így rántott egyet a képzeletbeli nadrágszíjon és kiizzadta az olcsó 301-est.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Peugeot 301
A belteret sem bízták a véletlenre
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. május 29., 16:24
0 hozzászólás. 

Ha ebben a témában csak részigazság, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb", mégis találó megjegyzés arra, amire az üvöltő oroszlán logós francia márka vetemedik. Nem titkolja, hogy megkívánta a Renault román leányvállalatának sikereit, és elsöprő csapást szeretne mérni a Logan kódnevű bestsellerre.

Miért ilyen fontos a Peugeot-nak ez a szegmens?

Nincs mit tagadni, nem szárnyal az új autók eladása Európában. Ha a nemrég prémium szegmensbe avanzsált Opel is kínlódik, akkor mit szóljon az a márka, amely legnagyobb és legrégebbi irodáin kényszerült túladni Párizsban?

Míg mások küszködnek a fennmaradásért, addig az olcsó húsnak nem feltétlenül híg a leve mottóval kérkedő Daciának egyre feljebb emelkedik a csillaga. Megfizethető négykerekűeket kér a piac, amiből a román reménységnek egész flottája van, így könnyen kiszorítja még a nagyobb presztízzsel és múlttal rendelkező márkákat is.

peugeot-301-3

Ebből most a Peugeot-nak lett elege, és elszánta magát arra, hogy beférkőzik oda, ahova a Daciának nem sikerült betörnie, és megmutatja a tutit. A milliós eladási szám ellenére még van olyan nyugati piac, ahol a Dacskót nem látták szívesen, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs hely olcsó de jó minőségű terméknek.

Az elvárások egyszerűek, mégis nehéz mindeniknek tökéletesen eleget tenni: minimum fél köbméteres puttony, négy méter feletti hossz, szedán kialakítás és persze az olcsóság mellett pazar helykínálat. Ilyen Jolly Jokerként alkotta meg a Peugeot a 301-es kódnevű krízisszekeret. Most kiderül,

mennyire jó az első, igazi francia low buget termék.

Mellékes a dizájn, de érdemes szemügyre venni. A fél tucat gyári fotó egészen pofás jószágot ígér annak ellenére, hogy nem fektettek fölösleges eurómilliókat a 301-es formatervébe. Előbb szétnéztek a saját portájukon, kicsit belestilizáltak, magyarán rondítottak az 508-as orrészén (nehogy a tanítvány túlszárnyalja a mestert), és elegánsan felcsavarozták egy közel 4,5 méter hosszú, lépcsőshátú kasztnira.

Tetszetős a fordított trapéz alakú hűtőmaszk, a krómcsík olcsó pénzért kínálja az eleganciát. Az oroszlán már teljesen felköltözött a motorháztetőre, itt is az 508-as dizájnelemei teszik tiszteletüket. Laikusnak talán nem is sikerül az orrész alapján megkülönböztetni a donort, a D szegmensű limuzint és olcsó kistestvérét.

peugeot-301-4

Az oldalnézet már árulkodóbb. Itt látszik a legjobban, hogyan cserélték le a drága mókusszőr ecsetet egy olcsó, 2 HB-s ceruzára. Kockásított vonalak, apró túlnyúlások, de meglepően nagy tengelytáv jellemzi a profilt. A krómcsík elegáns és nagyon visszafogott. Olcsó szekérhez képest így is elég pofásra sikeredett.

Hátul a 208-as stíluselemei teszik tiszteletüket, a lámpatesteket határozottan a kis kompakt inspirálta. Igazából elég jellegtelen a puttony, csak a márkajelzés felirata és a típuskód árulja el, hogy kivel, azaz mivel is van dolgunk. Elég harmonikus az összkép, népautóként még elegánsnak is mondható.

A belteret sem bízták a véletlenre

A köntösben megfogalmazódott filozófia a belvilágban folytatódik. Ha nem fapadosként hirdetnék, akkor sokaknak fel sem tűnne, hogy ez nem egy átlagautó. Az ízléses kialakítás és a jó ergonómia mellett még egy kis zongoralakkra is futotta.

peugeot-301-5

Persze a képeken egy high end luxusszekér díszeleg, ami sosem kerül kereskedelmi forgalomba. Digitális klíma, automata váltó és más földi kéjforrásnak nincs helye a kényszermegoldásként született szekerekben. A lényeg, hogy eladható a csomag, sőt a Loganhoz mérve egyenesen gyönyörű. Itt balta helyett ceruza formázta a karosszéria fő vonalait.

Aggregátra is futja a büdzséből

Egész normálisnak mondható a motorkínálat. Az alap szív egy három hengeres, új fejlesztésű, 1200-as varrógép, amely 71 oroszlánszívű lovat produkál a gyártó szerint. Ennek a motornak az érdekessége, hogy kapható lesz majd robotizált váltóval, ha valakinek a gyári manuális túlságosan fárasztó. A következő benzinfaló egy 1,6 literes, 115 pacis négyütemű, amely a motorpaletta legerősebb tagja.

Az igazi kasszasiker mégis a szintén 1600-as, de HDI technológiás, gázolajos szív lesz, amely a maga 92 lovával nem számít izompacsirtának, mégis alacsony fogyasztásával és jó ár/teljesítmény mutatójával a 301-es legkedveltebb változata lehet. Hogy a biztonságfanatikusok se szívják a fogukat, mint ahogyan a Logannál tették, az alapcsomagba belegyűrik az ESP-t, négy légzsákot és a vészfékasszisztenst is.

A hivatalos lepelrántásnak a párizsi autószalon ad majd otthont, addig még csiszolhatják a legolcsóbb bundájú oroszlánt. Habár a hivatalos árfekvés még hétpecsétes titok, az értékesítés november elején indul majd. Világkörüli hódító útját a spanyolországi Peugeot gyárból kezdi, és keletre halad, majd Dél-Amerikán keresztül eljut Afrikába is.

Hogy sikerül-e megverni a Logant, sőt olcsó luxust kínálni a nagyérdeműnek, még kérdéses. Az viszont tény, hogy már a Skoda is készülődik a Rapiddal, sőt a Ford is tervez valamit: a vetélytársak felzárkóznak. Mi lesz így veled, te szegény román-francia szerelemgyerek?!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."