Színes » Benzingőz

Megalomániában jók a németek

Olyat tettek le az asztalra a bajorok, ami még a fanatikusokat is megríkatja. A BMW M6 Gran Coupé egy gépcsoda, amivel bátran menőzhetsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

BMW M6 Gran Coupé
Formás kupé egy négyajtós limuzin kényelmével
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. november 15., 18:52
0 hozzászólás. 

A presztízstermékek gyártói szűnni nem akaró lendülettel versengenek a jómódú vásárlók kegyeiért: legyen szó méregdrága karóráról vagy luxus sportautóról, a lényeg, hogy a csekkfüzet ott lapuljon a zsebben. Éppen itt volt az ideje, hogy a bajor sport-luxus márka is a pazarlásra hajlamos nagyérdemű elé álljon valami igazán naggyal és haszontalannal.

A kínálatuk abszolút sokszínű: a business osztálynak ott az elmúlt húsz év legformásabb ötös szériája, amely az M5-ös rakétával egyenesen a szupersport divízióba katapultál. Diplomata és konzul klienseknek pedig a hetes a legajánlottabb, abból is a 760-as kivitel az L, azaz hosszított padlólemezzel.

Természetesen a GT-sek sem maradhatnak szekér nélkül, nekik bő nyolc éve a hatos felé kell kacsintgatni. A háromliteres dízeltől a kanyarvadász M-esig mindenki megtalálhatja magának az akár 100 ezer eurót is meghaladó élménymasinát.

BMW M6 Gran Coupé

De mi van akkor, ha gétésnek akarunk látszani, és közben a hetes széria kényelmét szeretnénk élvezni? A BMW szerint ez a probléma is megoldott: a sportautó és az utazólimuzin hibridjét a hatos sorozat Gran Coupé lenyomata jelenti.

A formás kupé vonalait ötvözi

egy négyajtós limuzin kényelmével, amolyan Coupé + jelleggel. Tavaly decemberben már beszámoltunk a Gran Coupéról, és az elmúlt 11 hónapban szerencsére semmi nem változott rajta, azaz majdnem semmi.

Értelmetlen lenne a tavalyi bemutatón vagy unalmas eladási statisztikákon rágódni. Tény, hogy a BMW nagyon megy, és nemcsak a közutakon, hanem az eladási számokban is a piramis csúcsát jelenti.

Sokkal izgalmasabb hírekkel rukkoltak ellő a napokban. Hetek óta keringenek a világhálón közepes minőségű képfoszlányok, amelyek a gyárban szerelgetett Gran Coupé (a továbbiakan GP, ha nem haragszik meg, hogy tegezem) M sportkivitelét örökítették meg.

A bajorok végre hivatalosan is csorgatják a nagyérdemű nyálát, sőt fukar természetükkel ellentétben néhány technikai adatot is közétettek. Mezei kivitelben is gyönyörű a hatos GP, az M kivitel pedig a

kandírozott cseresznye a tejszínhabhegy csúcsán.

Visszafogottan sportos, de közben mégis összetéveszthetetlen. Nincs mit takargatni, bármelyik M génkezelt masina – angol kifejezéssel élve – egy „statement". Akinek futja egy ilyen gépcsodára, annak bejött az élet, és ha nem akarja palástolni, akkor az M6 GP épp nekivaló. Bár a sima hatos sem rejtőzködő típus, a legsportosabb és egyben legdrágább kivitel nem rugaszkodik messzire az alaprecepttől.

Látványosabb, sportosabb, de nem hivalkodó. Az orrészen kisebb verébraj beszippantására méretezett légbeömlő látja el az aggregátot és az első fékeket friss, hideg levegővel. Az első szoknyát mélyebbre húzták, az összkép sportos és elegáns is egyben.

BMW M6 Gran Coupé

Oldalnézetből csak finom, ám annál elegánsabb változtatásokra figyelhetünk fel. Az első sárvédő kopoltyújába bepattintottak egy M6 logót, karakteresebbre formázták az oldalsó szoknyákat, és természetesen a kínaiak által előszeretettel hamisított M felniszett is feltűnik. A 20+ colos úthenger tappancsok alatt a versenysportból ismerős kerámia fékrendszer zabolázza a száguldozó nagy vasat. Extralistás tétel, de ha gyakorta kell 200-ról nullára lassítgatni, akkor megéri a potom 15 ezer eurós befektetés.

A hátsó fertály képanyaga hiányos, bár a karbon diffuzor egy része kikandikál az egyik foszlányon. Az M téma valószínűleg az elképesztően jó minőségű beltérben is folytatódik. Logók, szénszál, finom bőr és matt alumínium betétek jellemzik a legsportosabb propelleres négykerekűeket.

A motorháztető alá remekmű került

Az új M-es trendeknek megfelelően az M6 Gran Coupé finom alumínium-gépháztetője alatt is V8-as turbómotor lapul. A nagyköbcentis, szívó V10-esek korszaka az előző M5-tel leáldozott. Helyüket TwinPower Turbo technológiás, direkt befecskendezős benzinesek veszik át.

A vaddisznó jellegű gyorsulási élmény nem marad el, már alacsony fordulaton jelentkezik a több száz newtonos forgatónyomaték. A szemét is kitaposva, egyetlen izzadságcsepp nélkül 560 izompaci erejét produkálja a motor. Takarékosabb és zöldebb is, mint nagyköbcentis atmoszférikus társai, az örömautózás és a „green power" életérzés egyre közelebb kerül egymáshoz.

BMW M6 Gran Coupé

A rajtprogramos, hét sebességes M-DTC sportváltó segítségével vastag gumicsíkot izzadnak az abroncsok, a százas sprint 4,5 másodperc le is van tudva. A vége jó német szokás szerint 250 km/órára van korlátozva, de pár ezer euróért és egy vezetéstechnikai képzés után a nagylelkű bajorok a korlátot 280-ra emelik. Persze ez mese habbal, hiszen a gyárilag butított M5-ök a júzerek videóin bőven háromszáz felett repesztenek.

Tavasszal indul a száguldás

A hivatalos lepelrántásra a detroiti autószalonon kerül sor. Az első példányokat már tavasszal ki szeretnék szállítani a boldog tulajdonosoknak, és akár most is mérget vehetünk rá, hogy pár hónapos várólista alakul az amúgy sem olcsó M6 GP-re.

Nemhivatalos források szerint az amerikai piacon megközelítőleg 120 000 dollárról indul a játék, de ezt könnyedén lehet növelni, ha bátran ikszelgetünk az extrákat tartalmazó listán.

Fantasztikus gépszörnyeteg lesz az M6 Gran Coupé, csak sajnos kevés halandónak adatik meg majd, hogy egy egészségeset csapasson vele. Pedig szívesen lekoptatnám a hátsó gumik oldalát egy jó kis driftpartiban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."