Színes » Benzingőz

Itt a tél, pólyáld be az autód

Az igazi nagy hidegek már a küszöbön vannak, az autó tulajdonosoknak hamarosan szembe kell nézniük ennek minden nyűgjével.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Havas autóról kaparja a jeget egy sofőr
Néhány apró trükk és sok hasonló bajtól szabadulhatunk meg | Illusztráció: archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. november 19., 16:43
1 hozzászólás. 

Sokan gondolják úgy, hogy az autó téli felkészítése csupán a nyári gumik télire való cserélését jelenti. A gumicsere valóban az egyik legfontosabb, elengedhetetlen része négykerekűnk téliesítésének, de nem csak erre kell kiterjednie figyelmünknek.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő téli gumit, akkor figyeljünk arra is, hogy autónkba megfelelő hatékonyságú fagyálló folyadék kerüljön. Ha nincs otthon saját fagyálló fokolónk, akkor menjünk az első szervizbe és ott ellenőriztessük. Ajánlott a -25 fokos dermedéspontú fagyálló használata.

Ha a fagyálló utántöltését nem bízzuk szakemberre, akkor mindenképp legyünk figyelmesek, mert több féle folyadék van a piacon. A hagyományos glycol fagyálló folyadékok színe zöld vagy kék, az alumíniumos hűtőkbe piros vagy rózsaszín jár, míg az alupluszos típusokba lila színű jár.

Havas autó parkol Székelyudvarhelyen

Ha a folyadékokat ellenőrizzük, ne feledkezzünk meg az ablakmosó vízről sem. Ne halogassuk a cserét, csak egyszer kell elfagynia a tartályban levő folyadéknak, hogy sok-sok liter téli ablakmosó víz árát feleslegesen kelljen javításra költeni. Az ablaktörlő lapátok is jobban megsínylik a havas, jeges időszakot, ezért nem biztos, hogy az egész nyáron használtak kiállják a téli megpróbáltatásokat.

Ha nem futja garázsra

A téli időszak átvészelését jelentősen megkönnyítheti egy garázs. Ha nincs, akkor elgondolkodhatunk egy takaróponyva beszerzésén, így a reggeleket nem a hótalanítással, és a szélvédő szapora kapargatásával kell kezdenünk. Ha nem szeretjük a ponyvát, részmegoldás lehet, ha a szélvédőt kívülről vízlepergetővel, belülről párataszítóval fújjuk be.

Nem kötelező tartozék a tartalék izzókészlet, de jó, ha van nálunk. Télen jóval később kel a nap, és korábban is sötétedik, így a megfelelő látási viszonyok érdekében gyakrabban használjuk fényszóróinkat. Ha kiégne valamelyik izzónk, kellemetlen és balesetveszélyes lehet eljutni, akár az első benzinkútig is, ilyenkor jön kapóra a tartalék.

A kétkerekű téliesítése

Télen legtöbben csak tárolják, és nem használják motorkerékpárjukat, ezért azt hamar felkészíthetjük a telelésre. Fontos, hogy tisztán tegyük el a járgányt az utolsó nagy mosást követően alaposan töröljük szárazra. A nehezen hozzáférhető helyekről próbáljuk meg magas nyomású levegővel kifújatni a vizet. A motor beindítása és járatása is segít a száradásban, a felmelegedett motorblokk elérhetetlen gödröcskéiből kipárolog a mosásból visszamaradt víz.

Autók parkolnak télen Székelyudvarhelyen a Kossuth utcában

A kopó, láncos részeket zsírozzuk, illetve olajozzuk be, ahogy azt máskor is szoktuk az alapvető karbantartási műveletek során. A tankot töltsük tele üzemanyaggal, hogy ne hagyjunk teret a belső fal korrodálódásnak.

Az üzemanyagba tehetünk adalékot, így a hosszas állás miatt nem romlik annak minősége, és nem csapódnak ki belőle az egyéb adalékok, amelyek a tank aljába összegyűlve dugulást okozhatnának.

Ha a helyére tettük a járgányt, leteríthetjük lélegző ponyvával, hogy ne porosodjon, az akkumulátort pedig szereljük ki és vigyük lakásba, időnként tegyük töltőre. Ha van rá lehetőségünk, a tél folyamán néhányszor vegyük elő a motort és indítsuk be, majd várjunk, amíg üzemi hőmérsékletre melegedik. Akár mehetünk egy rövid kört is, ha a körülmények megengedik, tavasszal hálás lesz érte.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2012-11-19 18:18:00
A kétkerekű téliesítése
Sziasztok, jó napot! Igazán köszi ezt a cikket, hasznos és követendő tippekkel van tele. Ha szabad javasolnom egy nagyszerű írást arról, hogy hogyan érdemes tartani a kétkerekűt télen: http://totalbike.hu/magazin/2012/11/04/ellensegem_a_rozsda/
Részletes és majd' mindenre kiterjedő írás, amelyet jómagam, -egy kétkerekű vasparipa boldog tulajdonosa- is megpróbálok a lehető legodafigyelőbben követni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."