Színes » Benzingőz

VadócUp

Látványharcost gyúrtak a legkisebb népautóból. Semmi sem az, aminek látszik, viszont jól néz ki. Hipszter vevők előnyben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Volkswagen Up
Látszatokkal gyarapodik a Volkswagen Cross családja: felröppent a pici Up.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2013. február 13., 10:12
0 hozzászólás. 

A Volkswagennél a Lupo kiselejtezése óta csak legendákból ismert a megfizethető népautó. Viszont a Bogár alapította „autót mindenkinek" jeligét éltetni kell. Nem jótékonysági misszióként, hanem mert ez már presztízskérdés a Volkswagennek.

A termékskálán rendesen elszaladt a ló a wolfsburgiakkal. Katonásan követik az Audit a feltörekvő, prémium termékek gyártásában, míg a minőség és az árnövekedés a történelembe száműzi az olcsó, megfizethető és praktikus VW-t. Más szemszögből azt is mondhatnánk, hogy az elmúlt 10 év határozottan jót tett a német óriásnak, termékeivel együtt a brand is ugrásszerű fejlődésen ment keresztül.

A minőség és megfizethetőség arányáról

napokat el lehetne filozofálni, de a tényállás: nincsen, azaz sokáig nem volt olcsó népszekér. Amíg meg nem jelent az Up!-ra keresztelt plasztik bunker. Vagyis átbillent a mérleg nyelve. Pofás megjelenésével és a realitásra emlékeztető vételárával az urbánus fiatalok nagy kedvence lett.

Volkswagen Up

Mielőtt a kislexikonként működő autóbuzik előhozakodnak a Fox-szal, és megpróbálják fejben kiszámolni, melyik a legolcsóbb VW, tisztázzunk pár dolgot. A Fox egy négy keréken guruló, Brazíliában összetákolt bádoglemez-halmaz, kasztnijánál csak az erőforrásai vékonyabbak. Egyszerűen nevében az X-et S-re kell cserélni.

Lépjünk egy jókora lépcsővel FEL!-jebb. Az Up-ról és a klónjai háborújáról már beszámoltunk, most viszont a Polo, a Golf és a Touran után az Up is feliratkozik a cross kezelésre: vagány álterepjáróvá gyúrja magát. De minek, ha csak a várost kell megszelídíteni? A feltűnés a lényeg: látszani, látszódni és nagyobbat mutatni, mint amekkorák vagyunk.

Húzzunk terepbakancsot, és irány a pláza!

Vegyünk egy hipszter külsejű, de ártalmatlannak tűnő város kisszekeret, és aggassuk tele trendi terepjárós kiegészítőkkel. Vagyis adjunk Piroskának bokszert és gázsprét, mielőtt az erdőbe küldjük a nagymamához. A CrossUp csakis esztétikailag változik, a valós technikai háttér – akárcsak a többi Cross modellnél – csak másodlagos szempont.

Volkswagen Up

A mainstream mozgalmat követve a lámpaburák besötétedtek. Morcosabb, azaz szürkébb lett a nagy műanyag száj a fronton. Pofás az alsószoknyából kiinduló alvázvédelem, de ami fémnek tűnik messziről, az csak ravaszra fényezett PVC. Már az orrésznél szembetűnik, hogy van tetőcsomagtartó csövezet, akárcsak a nagyoknál.

Oldalról már izgalmasabb a kép. Matt fekete műanyagcsík védi a karosszériaelemek kontúrjait. Ezüstre fújt visszapillantó tükörház, 16 colos, spéci felni garnitúra, inkább sportos a hatás, mint terepes. Ha a gyári 50-es abroncsok maradnak a csili-vili papucsokon, akkor már az első kátyúnál összetörhetjük a kereket és a szívünket is. Cross felirat mindenütt, tarol a marketing és a brandépítés.

Hátul majdnem szabványos Up!-popó némi terepfűszerrel. Matt műanyag koptatócsík, megkerült az alvázvédelem vége is, ezúttal lágy diffúzor képében, és gyári galériát elnézve még a futóműn is emeltek pár centit. Az összkép ízléses, de lerí róla a képmutogatás. Látszik, hogy ez nem az, aminek eredetileg szánták, de ez a CrossUp esetében egyáltalán nem baj.

Belül is elszórta csodatevő hintőporát

a Cross tündér. Krómozott szegélyt kapott a sebességmérő és a légbeömlő rostélyok karimája, bebőrözték a kormányt, a váltókart és kézifékkart is, illetve a bord egyes elemei is más fényben díszelegnek, mint eddig. Nem nagy vasziszdasz, nem is esünk seggre tőle, de fiatalos, funkcionális és okos a belső.

Volkswagen Up

A trendi külsőre elpattogtatták a keret nagy részét, és a technikára már nem futotta. Bár a VAG csoportban olyan nehézfiúk sorakoznak, mint a 4motion vagy a quattro, mégis az álterep Up nem kap négykerékmeghajtást.

Az egyenes vonalú egyenletes mozgásról egy lepkefingnyi szívó benzines aggregát gondoskodik. A három hengeres, egy literes erőforrás 75 pacit lehel ki, egy ötsebességes manuális váltó továbbítja a kaparó első kerekekhez. Városi használatra és némi közúti elzümmögésre bőségesen elég ez a varrógépmotor, de autópályán már érezhető a teljesítményhiány.

Kicsi a bors, de erőssen drága

A hivatalos bemutatóra a Genfi Autószalon beröffenése után kerül sor. Még nem tudni a centre pontos vételárat, de sör és sült kolbász országában nem kevesebb mint 13 925 euróért vesztegetik majd a kis CrossUpot. Ez egyáltalán nem sok, ez rengeteg. Sosem álltam a dák termékek pártján, de ennyi ropiért egy több mint fapados, 4x4-es Dustert kapni, ami ha szépnek nem is mondható, de jó gumikkal közepes terepen elmegy.

Volkswagen Up

Persze ha egy hipszter városi minit szeretnénk, ami többnek látszik, mint amennyit tud, akkor a CrossUp egy jó minőségű, akár igényesen összeszereltnek mondható alternatíva lehet a villogásra. Borsos ára sokmindenkit elriaszt majd, ami nem is csoda: közel 15 ezer euróba már egy használt Defender is belefér, ami a városban és a pályán elvérzik ugyan, de terepen verhetetlen. Nem utolsó sorban a „cool" faktora is fényévekkel jobb.


címkék: volkswagen up

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."