Színes » Benzingőz

Kombivá érett a Dacia Logan

Modern családi küllemet kapott a legbefogadóbb Logan. Több a dizájn, kevesebb az ülés, de a csomagtér tágas maradt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

daciamcv-01
Nagy családos, sovány pénztárcájúaknak kedvez az új MCV.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2013. május 01., 18:00
2 hozzászólás. 

Hamupipőke-kezelésen esett át a pléh Jaguár csúnyácska kombi kivitele, az „emcévé". Még meg sem lehet vásárolni, máris kasszasikerként hirdetik: honnan ez az önbizalom?

Hosszabb kihagyás után tegnaptól ismét hümmöghetünk a Dacia újabb termékén. Lassan az új Logan-Sandero párosból kifogy az újdonságjelleg, és magabiztosan beleolvad a szürke átlagautók forgalmas világába. A franciák felkarolta román márkának még az a bravúr is sikerült, hogy a jövevények megjelenése után pár hónapig az avatatlan járókelők megforduljanak az úton egy-egy ropogós rendszámú Logan-Szandi páros után.

daciamcv-06

Megértük azt is, hogy az autós szaksajtó és a világ nagy része dicsérje, sőt ajánlani merje a román négykerekűt. A „civilizáltabb" országokban és az óceán másik partján a Renault saját logója alatt büszkén kínálgatja a mioveni-i terméket.

Sikerült az olcsóságot elfedni

néhány dizájnelemmel, és a kraftot úgy elosztani, hogy kívülre és belülre is jusson a minimális hátszélből. Nyolcszelepes motor ki, modernebb erőforrások és tapogatós navi be. Nagy vonalakban ennyi a változás. Persze ez csak féligazság, sőt inkább negyed, mert az előző generáció és a legfrissebb Logan között ég és föld a különbség.

Jobb, komfortosabb, felnőttesebb és nyugatiasabbnak tűnik, mint az előd. Szerencsére csak pár negatívumot örökölt: maradt a régi, de annál olcsóbb anyagok: a gránitkeménységű műanyag, a leheletvékony pléh és a második frissítést megért sörnyitós logó.

Technikailag messze túlmutat az elődön. Alap a négy légzsák, az ABS és a szervokormány, a schengeni tagállamokban még az ESP is az alapcsomag része. Mielőtt elindulnák egy, számomra ingoványos és új vidékre, a Logan-fanok földjére, húzzuk be a gyeplőt, és térjünk vissza az objektivitás territóriumára.

daciamcv-03

Nem rossz szekér a Logan, sőt most már abszolút elfogadható és vállalható is, de ha egy cseppnél több benzin csörgedezik az ereinkben, mint az átlag halandóknak, akkor sosem lesz számunkra több egy olcsó céleszköznél. Annak, aki csak A-ból B-be akar eljutni, tökéletes, lélektelen útitárs lesz, és ez így is van jól.

Abban az esetben, ha nem elég a sima szedán vagy a kompakt, akkor érdemes a kombik csodálatos világába elkalandozni, ahol a tegnap bemutatott Logan MCV az egyik legmegfizethetőbb alternatíva. A régi akár hét személlyel is elbírt, de az új kivitel nem léphet a nagycsaládosok új kedvence, a Logdy tyúkszemére, így neki marad a nagy puttony és mindössze öt ülőlap.

Mázsában ki nem fejezhető súly nehezedik a trikolóros nemzetek összefogásából született gépcsoda tengelyeire. Sikeresnek kell lennie, de közben meg kell maradnia a jó ár-érték aránynak is (a dizájnerekkel még egy póniló sem szaladhatott el), és az sem árt, ha valamivel prezentálhatóbb, mint az előd.

Mivel még nem ágyazhatjuk ülőgumóinkat a vezetőülésbe,

beszéljenek most a képek és a megszellőztetett technikai adatcsomag. Az orrészen fölösleges keresgélni a világhódító újításokat. Ha üldözőbe venne egy MCV, akkor a visszapillantóban egy teljesen hagyományos Logan orrát látnánk. A változást a tető síkján végigfutó tetőcsomagtartó rudazat hozza, amelyet a Sandero Stepway kivitelénél már megfigyelhettünk.

Mielőtt kiveséznék a valódi újdonságokat: az orrész és a popó problematikáját, nézzük a technikai infókat. A új Logan MCV 4,49 méter hosszú, és az alap csomagtér befogadóképessége 573 liter. Ha ledöntjük a hátsó ülést, akkor 1500 literesre bővül a hasznos tér, és akár 2,7 méter hosszú tárgyakat is be tudunk tuszkolni az utastérbe. Ez nem semmi, sőt egy kompakt kombitól igazán kimagasló érték.

Az oldalnézet felől fúj a változás szele. A kép és a valóság eléggé unalmas: ingermentes vonalakkal modellezték a kasztnit. Ebben a szegmensben és árkategóriában minden lemezív és ceruzavonás fölösleges pazarlás. A képlet a következő: normál Logan mínusz csomagtartó plusz nagydoboz és két ablak. A hátsó ajtó pár még a szedán vonalvezetését követi, de a plusz ablak és a rejtélyes műanyag borítás az ötödik ajtó szélén újdonság.

daciamcv-04

Ingerszegény és átlagos a far. Teljesen mindegy, milyen márkalogót ragasztanánk az MCV fenekére, bármelyik gyártó termékskálájába beleférne. Sörnyitós embléma, fekete műanyag, nikkelezett márkajelzéssel a rendszámtartó felett és teljesen átlagos világítóelemek jellemzik a Dacia fenekét. Egyetlen merész stíluselem a fekete színű csík a lámák felett, de huncut a vékony szoknya a hátsó lökhárító alatt.

Még kevésbé fog felkavarni a beltér. Az utasfülke klasszikus új Logan, az anyagok és felszereltség sem tér el, ugyanolyan, mint a szedánban. Az érintőképernyős navigációtól a motoros ablakokig mára már szinte minden ésszerű extrával feltuningolható a Dacia, de a bőr és az elektromos ülések még mindig csak a fantáziánk legmélyebb bugyraiban alszanak.

Mi hajtja, és mikor jön?

Mechanikai és technikai szempontból nem tér el a Szandi, Logan és Emcévé triója. Az alap aggregát az 1,2-es, 16 szelepes, 75 lovas motor. Egyes országokban ez a miniszív akár GPL (folyékony gáz üzemű) rendszerrel is elérhető, amely nemcsak alacsonyabb károsanyag-kibocsájtást, de hosszú távon olcsóbb autózást is ígér.

Aki flottabban szeretne közlekedni, és nem esik seggre az öt literes átlagfogyasztástól, annak a kilenc decis TCe, turbó benzines minierőmű lesz a nyerő. A 90 paci és érdemleges forgatónyomaték egészen autósan mozgatja a Logan kasztnit. Sporlóséknak ott az ezerötös DCi, a maga 75 lovával és 3,8 literes átlagfogyasztásával. Ez az aggregát az öt gangos váltójával valódi fogyasztásbajnok.

A fotóanyag és a szekér bemutatkozása is egészen friss, csak pár napja nyílt meg a Genfi Autószalon. A pontos árra még várnunk kell, egyedül a piacra dobásról nyilatkoztak a bennfentesek. Hivatalosan április közepén, május elején érkezik a dílerekhez az MCV. Ára még rejtély, de ismerve a Daciát, ettől sem esnek majd seggre a leendő vásárlók.

daciamcv-05

Kis pénztárcájú és nagy családú emberek számára igazán jó vásár lehet az MCV, a jó ár-érték arány és a szívós futómű már eleve jó eladási szempont ebben a szegmensben. Ha még megfejelik egy kis dizájnnal, az maga a Kánaán. A Dacia jó pár szegmensben magáénak tudhatja a „legtöbb autó legkevesebb pénzért" díjat. Engem nem hoz lázba az MCV sem, de neked kéne?


címkék: Dacia Logan MCV kombi

2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2013-03-07 08:30:22
Nem voltam soha a Dácia híve, és nem is leszek. De azt látom, amióta a romántól a francia visszavette a gyárat, azóta látszik a fejlődés. Amíg az oláh horda a magyargyűlölettel volt elfoglalva, addig az ország csak a süllyesztőbe "fejlődött"...
avatar
persze
2013-05-05 19:34:44
sok szajhos? allt ki valaha valamelyiketek igazan magyarkent, magyar ugyet tamogatva barmi aron? az ereny az ha nem pocskondiazol allandoan!hagyjatok oket a zsirjukban foni es azon gondolkodni hogyan szolithatod meg a az erdelyi roman tarsadaty ismerosodet, mert erdelyi roman nelkul NINCS autonomia, csak vele egyutt!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."