Országos » Gazdaság

Nyolcezer Dacia-alkalmazott tüntetett

A Pitești–Nagyszeben autópálya megépítését és roncsautóprogramot követeltek a kormánytól a Dacia autógyár alkalmazottai hétfőn.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Munkahelyüket féltik a Dacia alkalmazottai. Fotó: ziuacargo.ro
Munkahelyüket féltik a Dacia alkalmazottai. Fotó: ziuacargo.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. március 08., 17:41
0 hozzászólás. 

A demonstráció a vállalat Mioveni-i (Pitești melletti) telephelyén zajlott, ezen mintegy nyolcezren vettek részt. A tüntetők a hazai autógyártást védő és a használtautó-kereskedést visszaszorító intézkedéseket követeltek a döntéshozóktól.

A tüntetők szerint Románia az Európai Unió szemétdombjává vált. A nagy méretű megmozduláson az autópark megújítását szolgáló roncsautó-program folytatását követelték.

Egy új autó helyett két használtat

Az utóbbi évtizedben az állam 380 millió euróval támogatta az ország autóparkjának megújítását. Ennek révén mintegy félmillió elöregedett autót vontak ki a forgalomból és cseréltek környezetkímélő gépkocsira.

A használt autók piaca azonban továbbra is több mint kétszerese az új autókénak Romániában. Az országban tavaly 120 ezer új és negyedmillió használt gépkocsit adtak el.

A pitești-i Dacia-üzemek alkalmazottai attól is tartanak, hogy az autópálya-összeköttetés késlekedése miatt a Renault-csoport elköltözteti üzemét Romániából. Az A1-es jelzésű, bizonyos dél-erdélyi szakaszokon már elkészült autópályát tavaly összekötötték ugyan a magyarországi gyorsforgalmi úthálózattal, de egyelőre a határtól csak Lugosig lehet eljutni rajta.

Afrika kontra Románia

A Dacia számára viszont így is komoly konkurenciát jelent a Renault marokkói vállalata: a román márka több modelljét is Tangerben szerelik össze. Az afrikai, évi csaknem negyedmillió gépkocsi gyártására alkalmas Renault–Dacia üzem fejlesztésébe már 1,1 milliárd eurót fektetett be a cégcsoport.

A kormány tervei szerint másfél éven belül befejeződik az autópálya erdélyi részének építése, és Nagyszebentől a nyugati határig lehet majd autópályán közlekedni. A Kárpátokat az Olt völgyén átszelő, Pitești–Nagyszeben szakasz azonban még mindig tervezési fázisban van. Az tehát a legoptimistább jóslatok szerint is leghamarabb 2020-ra teremtheti meg a gyorsforgalmi összeköttetést Dél-Románia és Európa között.

Mediafax



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."