Színes » Benzingőz

Tíz tipp, hogy ne verjenek át a szervizben

Soha nem kedvtelésből visszük autónkat szerelőhöz, hacsak nem barátunk a szakember. Előbbi esetre van néhány jótanácsunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szerviz
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 18., 10:06
5 hozzászólás. 

Szerviztulajdonosok, szerelők és főállású sofőrök segítségével készítette el a capital.ro azt a listát, amit ha betartunk, az autó fenntartása és javítása kevésbé lehet stresszes, és persze költséges.

A legfrissebb statisztikák szerint Románia útjain több mint hatmillió autó közlekedik, így több millió is a szervizekben köt ki, legyen szó időszakos revízióról, vagy több ezer lejes javításról. Nem nehéz kiszámolni, hogy az autószerelő műhelyek éves árbevétele több milliárdnyi. Ezért az összegért majdnem 10 ezer bejegyzett szerviz verseng.

Amikor ilyen nagy a konkurencia, nem meglepő, hogy néhány cég nem túl etikus módszerekhez folyamodik a kuncsaftkör odacsábításáért, esetleg megtartásáért.

Nézz utána, nem bánod utána

Ionuț A. egy Ilfov megyei autószerelő műhely tulajdonosa azt a tanácsot adja a sofőröknek, hogy dokumentálódjanak, mielőtt szervizbe készülnek.

„Nagy segítségedre lehet az internet. Bármilyen plusz információ az autó problémájával kapcsolatban egy nagy átveréstől menthet meg" – vallja a tulajdonos.

Azt is hozzáteszi, hogy nem árt, sőt jól jön egy kis piackutatás, mielőtt kiválasztod az autódat meggyógyító vállalatot. „Még akkor is, ha egy szerviz előtt, az út szélén kaptál defektet, érdemes a konkurenciához, vagy az ismerősöknek telefonálni. Megeshet, hogy még akkor is olcsóbb lesz a javítás, ha vontatót hívsz és máshová mész" – mondja Ionuț.

Lenyomják a torkodon

Akkor sem árt óvatosnak lenned, ha úgy véled, megtaláltad a megfelelő autószerelő műhelyt, amely jó árakkal dolgozik és az ismerősöd ajánlotta.

Cristi, a bukaresti szerelő azt mondja, hogy például az ő főnöke kötelezi őket, hogy meggyőzzék a klienseket a teljesen felesleges javítások szükségességéről.

„Ha a fékpofák nem használtak, vagy az olajszint teljesen rendben van, még akkor is azt mondjuk, hogy ki kell cserélni. A kliensek több mint fele bedől ennek" – meséli a szerelő.

Cristi szerint nagyon sok esetben, főleg a hozzá nem értő autótulajdonosoknak, kiszámlázzák az el nem végzett szolgáltatásokat is.

„Vannak például olyan alkatrészek, amelyeket nem kell leszerelni bizonyos javításoknál, de a szervizlapon feltüntetik, hogy azokat leszedték, majd visszaszerelték. Ugyancsak így járnak el bizonyos alkatrészekkel, kiegészítőkkel, vagy fogyóárukkal, amelyeket nem is használtak valójában. Csak azért, hogy lecsípjenek az autótulajdonosoktól néhány lejt, vagy esetenként néhány száz lejt" – teszi hozzá a szakember.

Drágák az alkatrészek, ha helyben veszed

Több sofőr az eredeti alkatrészeket, olajokat, fogyóárukat részesíti előnyben, ezek drágábbak, de elméletileg jobbak is, mint az utángyártottak. Sokan azonban nem tudják, hogy ezeket az eredeti cuccokat nem csak a szervizek üzleteiben lehet megvásárolni, hanem máshol is, adott esetben 20-30 százalékkal olcsóbban.

Ugyanez a helyzet az utángyártott alkatrészeknél is, nagyon sokszor az autószerelő műhelyek jóval drágábban számlázzák ki ezeket, mint amennyiért a beszállító. Nem beszélve arról, hogy a beszállító sem mindig a legolcsóbb a piacon.

„Megtaláltam ugyanazt az alkatrészt féláron egy online üzletben. A műhelyben közölték, hogy megvehetem én, de akkor 25 százalékkal nő a szervizdíj. Itt a bizonyíték, hogy innen is jelentőset nyernek" – érvelt egy marosvásárhelyi sofőr, aki évente több mint hatszor keresi fel az autószerelő műhelyeket.

Szökjön a szemed a motorházba

Teljesen mindegy, hogy honnan vásárolták az autóalkatrészeket, a lényeg, hogy bizonyosodjunk meg arról, valóban beszerelték, kicserélték azokat.

„Néha nagyon egyszerű erre rájönni. Elég, ha felemeljük a motorháztetőt, és máris feltűnik az új alkatrész. Viszont, nagyon sok esetben nem szembeötlő, így azt javasolom az autótulajdonosoknak, hogy kérjék a régi alkatrészt és az új csomagolását. Ez sem száz százalékosan csalásbiztos" – mondja Ionuț, a szerviztulajdonos.

Egy másik módja annak, hogy ezt a csalást kivédjük, ha a szerelés, javítás, cserélés időszakára ott tartózkodunk a műhelyben. A jelenlegi törvénykezés kötelezi a szerviztulajdonosokat, hogy megadják a lehetőséget a sofőröknek, hogy ott tartózkodjanak, vagy kamerák segítségével végigkövethessék a szerelést.

Az utolsó két szabály arra vonatkozik, hogy mi történik a szervizelés után. Az autótulajdonosoknak joguk van kérni, hogy helyben kipróbálják az autót, hogy láthassák, megszűnt a probléma. És nem utolsó sorban kérni kell a kifizetett pénzösszeg után a számlát. Nem csak azért, mert így szól a törvény, de azért is, mert ennek alapján garanciát kérhetünk az elvégzett szolgáltatásért, alkatrészért.

„Sajnos nem mindig kértem számlát, és volt, hogy ki kellett csengetni 500 lejt egy olyan kapcsolószekrényért, amit azelőtt nem javítottak meg megfelelően. A szervizben azt mondták, hogy semmivel sem tudom bizonyítani, hogy ők végezték az előző javítást" – mondja egy bukaresti sofőr, Daniel.

Szerviz tízparancsolat:

1. Dokumentálódj az autó problémájáról, mielőtt szervizbe viszed.

2. Végezz piackutatást a javítás előtt.

3. Utasítsd vissza a felesleges „beavatkozásokat".

4. Figyelj a kiszámlázott, de el nem végzett javításra, cserére, szervizelésre.

5. Esetenként az eredeti alkatrészek olcsóbbak a nem márkaszervizekben.

6. Az utángyártott alkatrészek is olcsóbbak lehetnek máshol, mint az autószerelőnél.

7. Bizonyosodj meg arról, hogy valóban kicserélték az alkatrészeket.

8. Felügyeld, amennyire lehet a munkálatokat.

9. Kérd, hogy próbálják ki az autódat.

10. Kérj számlát, mert ezzel garanciát is kapsz.

uh.ro/capital.ro



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2014-12-18 10:47:42
magyar beszéd
Nem után gyártott, hanem utángyártott!
avatar
Belevi
2014-12-19 23:37:33
Trükkök
Pozitív tapasztalatom autószervizekkel itt Udvarhelyt nagyon nincs, negatív viszont annál több. A legnagyobb szervizeknél trükköznek a legtöbbet, sajnos. A naiv jóhiszemű polgárt szemrebbenés nélkül verik át. Az egyik legjobban bevált trükk, hogy több időt mondanak az autó megjavítására, mint amennyi valójában szükséges. Miért is? Természetesen azért, hogy ne várd meg ott, míg kész lesz az autód, hogy így ellenőrizhesd a tényleges munkafolyamatot, hanem elküldenek, hogy menj és intézd el addig az ügyes-bajos dolgaid. Jobb esetben, rövid időn belül megjavítják az autót, rosszabbik esetben, pedig hozzá sem fognak. Mindenkinek (aki teheti) azt javaslom, hogy igenis kövesse figyelemmel a javítást. Nagyon tetszett egy írás, amit az egyik üzletben olvastam: "Lucram cu adaos comercial de la 1-100%" Nos, ilyet nem találni a márkaszervizekben, mert tudom, hogy sokszor 100%-nál nagyobb hasznot is rátesznek egy adott alkatrészre. Hát nem szemétség ez?
avatar
Nadragulya
2014-12-22 20:56:01
nethuszár
Te, te kis nyelvrendőr.
Senkit se irányíts erőszakkal a helyes útra. Elég ha te azon jársz.(Einstein)
avatar
ooloo
2014-12-18 12:56:30
persze...
„Megtaláltam ugyanazt az alkatrészt féláron egy online üzletben."

Csakhogy ez forditva is igaz. Ráadásul ha helyben, pl a városban vásárolod meg, pár perc múlva ki is tudod cseréltetni ha a nem megfelelőt vásároltad. Online ez hány nap is?
avatar
csillagpor
2014-12-19 10:39:29
persze...2
Ha számlát kérsz, akkor egyből azt mondják, hát akkor + áfa.. Legalábbis én mindig így jártam. Kisváros, garancia számla nélkül is megvan... csak felejtsük el a cikkben leírtakat. legalábbis javarészét.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."