Színes » Benzingőz

Megtiltaná az embereknek, hogy autót vezessenek

A Tesla vezérigazgatója a liftekéhez hasonlította az autók fejlődését. Szerinte a nem is olyan távoli jövőben önműködőek lesznek a gépkocsik. Nincs szükség emberre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

ElonMuskTesla
Musk és a jövő autója, a Tesla
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 27., 09:08
0 hozzászólás. 

Elon Musk, a Tesla Motors CEO-ja az Nvidia éves fejlesztői konferenciáján idén március közepén azt mondta, hogy mire a sofőr nélküli autók elterjednek, törvényekkel kellene megtiltani az embereknek, hogy vezessenek.

„A távoli jövőben elképzelhető, hogy betiltják az autóvezetést, egyszerűen azon az alapon, hogy ez túl veszélyes" – jegyezte meg a dél-afrikai születésű üzletember.

ElonMusk

Az a jövő azonban nem is olyan távoli, hiszen szintén Musk tette hozzá, hogy legtöbb húsz évről van szó, ekkora lesznek az autók teljesen önműködőek, okosak. Musk kihangsúlyozta, hogy ez azért nem fog egyik napról a másikra megtörténni, ahogy például a hibrid vagy elektromos autókra történő átállás is egy lassú folyamat. Az okos-autók esetében ez szerinte húsz év múlva indulhat el.

„Nem hagyhatjuk, hogy egy ember egy kéttonnás halálgépet vezessen. Szerintem nem kell félnünk a teljesen automata autóktól, mert ezek a mesterséges intelligenciának egy leegyszerűsített formáját képviselik csupán. Gondoljunk például a liftekre. Régen liftkezelők irányították őket, majd idővel egy egyszerű áramkörnek köszönhetően erre már nem volt szükség... az autókkal is így lesz" – érvelt a Tesla vezérigazgatója.

Elképzeléseit megosztotta Twitterén is, ahol a több mint 1,8 millió követőjéből jó néhányan reagáltak is az igazi Vasemberként elhíresült milliárdos ötleteire. Musk azonban kijelentette, hogy a Tesla most is, és mindig is az emberek szabadságáról fog szólni, azaz arról, hogy szabadon vezethessenek autót, ha úgy tetszik.

TeslaModelS

Hogy mennyire nem földtől elrugaszkodottak a milliárdos ötletei, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrég bejelentették: a Tesla Motors Model S nevű autójának három hónapon belül megújítják a szoftverjét, így a kocsi automata kormányzásra lesz képes.

Szintén Musk mondta akkor, "gyakorlatilag elmehetünk majd az autóval San Franciscóból Seattle-ig - ez nagyjából 1300 kilométeres út -, anélkül, hogy bármit is csinálnánk". Az okos-autót egyelőre kizárólag autópályán, vagy bizonyos sebesség alatt magánterületen lehet használni majd. Az S Model például automata üzemmódban magától változtat sebességet, fékez vagy tartja a járművet a saját sávjában.

Nem csak a Tesla tesztel vezető nélküli autókat, Nagy-Britanniában négy városban kísérleteznek önműködő kocsikkal, de saját robotautóját a Google is tesztelte az Amerikai Egyesült Államokban. Egy kisebb francia cég pedig olyan autót mutatott be, amely 20 km/h-s sebességre képes és nyolc személyt szállít.

Elon Musk még 44 éves sincs és már három, egyenként is milliárdokat érő és egy-egy egész iparágat forradalmasító céget vezet, ő a SpaceX (startup űrcég) és a Tesla Motors (elektromos autókat gyárt) vezérigazgatója, illetve a SolarCity (szolár paneleket gyárt) elnöke. A média sokszor csak, mint az igazi Vasember emlegeti őt. Robert Downey Jr. róla mintázta a filmbéli Tony Starkot, sőt Musk még szerepet is kapott egy rövid jelenet erejéig a Vasember 2-ben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."