Színes » Tudomány

Floridában fellőtték a világ első kereskedelmi űrhajóját

Floridában szerdán fellőtték a világ első kereskedelmi űrhajóját a SpaceX társaság Falcon-9 rakétájával.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 09., 11:00
0 hozzászólás. 


A kísérlet célja, hogy a rakéta Föld körüli pályára állítsa a Dragon űrkabint, amelynek ezután vissza kell térnie a földre. A világon eddig erre csak egy féltucatnyi ország volt képes. A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk, a PayPal pénzügyi szolgáltató cég társalapítója arra számít, hogy a hordozórakéta már jövőre alkalmas lesz arra, hogy teherszállítmányokat vigyen fel a Nemzetközi Űrállomásra. Musk úgy véli, hogy a cég három éven belül már űrhajósok fellövésére is készen áll majd.

A szerdai fellövés az amerikai kormányzatnak az űrkutatás terén történt irányváltását példázza. A Barack Obama nevéhez kötődő űrstratégia magáncégek kezébe adta annak a lehetőségét, hogy dolgozzanak ki olcsóbb és megbízhatóbb megoldásokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által jelenleg használt űrkompok helyett. Az amerikai asztronauták többsége jelenleg az oroszok által üzemeltetett Szojuz űrhajókon - bérelt helyeken - jut fel a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA, amely 30 éven át űrsiklók segítségével jutott ki az alacsony Föld körüli pályákra, jövőre a tervek szerint az összes járművet kivonja a forgalomból. Az űrhivatal a SpaceX és az Orbital Sciences nevű cégeknek adott felhatalmazást arra, hogy űrhajót fejlesszenek ki.

A SpaceX lett az első a két versenytárs közül, amely 400 millió dolláros ráfordítással saját kilövőállást fejlesztett ki. A Falcon-9 rakétát júliusban próbálták ki először. Akkor a hordozóeszköz az űrkabin makettjét állította orbitális pályára.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."