Színes » Benzingőz

Inkább pasizni lehet a tuningautókkal

Az utca királyainak garázsában jártunk, akiknek több pénzt felemészt a hobbijuk a bélyeggyűjtésnél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

00-kikep-DSC0611
A Street Kingz garázsában jártunk, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. április 25., 12:00
0 hozzászólás. 

Emlékeztek még Bordás Imrére, a trabantfanatikus udvarhelyire, aki csontig bontja az autókat és kincseket készít belőlük? A Street Kingzes fiúk garázsában jártam, akik ugyanezt a hobbit űzik, csak Trabant helyett más, főleg klasszikus modellekkel teszik ugyanezt.

Sándor Zsolt, a nonprofit szervezet alelnöke vesz fel egy Mini Cooperrel, aminek kinézetétől máris eláll a lélegzetem.

Kiérkezve a garázshoz, a műhelyekben megszokott félmeztelen nős naptár, a rengeteg alkatrész és szerszám mellett Csender András és Berkeczi Róbert éppen utóbbi E36-os BMW Coupéjén dolgoznak.

00-DSC 0603

Most csak festést kap az autó, hiszen a további tuningolás előtt hétvégére az egyesület kitalálójának és elnökének, Bálint Bernátnak az esküvőjére kell szépen csillognia.

Még a parkolóban is lesni fogják

Lassan két hete folyamatos munkában vannak a srácok, de igazából 2013 óta dolgoznak az autón, hiszen mindig újítanak valamit, amikor az anyagiak és az idejük megengedi. Először egy futóműcserén, majd egy motorújításon ment keresztül, a fékeket és tárcsákat is kicserélték. Vannak vele tervei még Robinak, a következő lépés a turbósítás lenne, ami legkevesebb 2000 euróba fog kerülni.

00-DSC 0595

Persze, rögtön érdeklődöm az árak után, és kiderül, nem egy olcsó hobbi az övék. Robi az autó piaci értékének már legalább a háromszorosát költötte rá. A vételi árral együtt körülbelül 5000 euróra saccolta az1992-ben kiadott autóra fordított összeget.

Annak ellenére, hogy hatalmas szenvedéllyé alakult a főleg klasszikus autóknak és azok építésének szeretete, nem jövedelmező hobbi, mindenképpen drágább a bélyeggyűjtésnél, állítja Zsolt.

00-DSC 0605

„Beszerelsz egy tuning fékrendszert, egy év múlva már el van kopva és cserélheted ki" – mondják és hozzáteszik, főként azért mert versenyeznek is.

Arra a kérdésemre, hogy nem fogja-e sajnálni az autót, ha a forgalomba kerül, Robi csak annyit mond, hogy még a parkolóban is lesni fogja, hiszen nemcsak miatta rongálódhat, az utak minősége miatt is, vagy mert éppen valaki úgy parkol mellé, hogy rányitja az ajtót.

„Képzeld el, hogy idegesíti az embert, hogy te figyelsz a sajátodra, és a másik nekicsapja az ajtaját" – egészíti ki Zsolt.

00-DSC 0608

Igaz, nem kis sikerélmény, amikor ekkora munka és anyagi befektetés után körbeállják és csodálják a parkolóban, vagy kérdezősködnek róla.

A srácok elnevetik, hogy inkább pasizni lehet az autókkal, mint csajozni, hiszen ha egy csaj meglát egy 20 éves autót, hiába épített, nem dob hátast tőle, inkább az új gyári autókra vannak rácuppanva. Viszont, ha egy autóbuzival találkoznak, az rögtön elkezdi őket bombázni kérdésekkel.

00-DSC 0620

Robi versenyezget is. Bár a tavalyi évtől már nem túl aktív ilyen téren, régen ügyességi versenyeken sikerült nyernie is, ezután inkább gyorsulási versenyekre járna.

„Az a helyzet, ha már ennyit befektettél, az ügyességi versenyeken, pláne ezeken az utakon már sajnálod, veri fel a kavicsokat és a port is, karcolódik, benne van, hogy nekimész valaminek" – magyarázzák.

A gyorsulási versenyek

ilyen szempontból barátságosabbak az autókkal, hiszen ezeken egyenesen mész, a fiúk szerint inkább azzal van a baj, amikor bójázni kell. A Street Kingzből László Elődöt említik meg, mikor a versenyekről beszélünk, ő az, aki a leginkább, részt szokott venni gyorsulásokon.

00-DSC 0626

Csendert is kikérdezem kicsit, neki egy Honda CRX-e és egy Sedan BMW-je van. Fel is kapom fejem és megérdeklődöm tőlük, hogy hány autót számol a Street Kingz, hiszen máris tudok ötről, pedig csak a hármukkal találkoztam. Kiderül, hogy azért általában egy, sokszor amiatt van szükség kettőre, mert ha az egyiket kicsinosítják és leültetik, akkor ezeken az utakon már nem igazán használható. El is nevetjük, hogy a Függetlenség utcán nem szívesen mennének végig ezekkel a kocsikkal.

A fiúk abban egyetértenek, hogy ebben a netes korszakban az alkatrészek minősége nem szab korlátot, hiszen mindenhez hozzájutnak már, csak pénz kell hozzá. Rendeltek már Ebay-ről is alkatrészt, de szerencsések, mert Zsoltnak és Robinak is BMW-je van, ráadásul itthon és Magyarországon egyaránt elég nagy BMW-fanatikus közösség van.

00-DSC 0612

Robi, akinek az első autója édesapja Daciája volt, régen vett magának egy motorhibás Astrát, amit már ő javított ki. Ő és Csender is, amellett, hogy a hobbijuk, tanulták is a szakmát. Robi felveszi a maszkot és nekilát a festésnek, amikor megkérdezem tőle, maradhatok-e néhány fotó erejéig, azt mondja, nyugodtan, de lehet, hogy el fogok kábulni.

00-DSC 0628

Valóban elég kábító volt odabent állni, ezért Zsolttal és Csenderrel kimegyünk a garázs elé, hogy ott beszélgessünk tovább. Utóbbi még odaszól Robinak, hogy igyon egy pálinkát, mert akkor nem lesz gyomoridege, és nem reszket majd a keze.

Miközben nézegetem a műhely előtt álló autókat, Zsolt a klubról mesél picit. A házasodni készülő Bálint Bernát fejéből pattant ki az autós egyesület ötlete, és ezen keresztül ismerkedtek meg többen, Zsolt szerint, ha nem lenne ez a szenvedélyük, valószínűleg nem is ismernék egymást.

00-DSC 0636

Olyan időszak is volt, amikor a Street Kingz száz főt számlált, azóta sokan lemorzsolódtak, most körülbelül harmincan tagjai a klubnak, amiből tízen alkotják a kemény magot.

A nagy találkozások

Három éve megszervezték az első márkafüggetlen autós találkozót is a zetelaki gátnál, majd elkezdtek közösen járni autós rendezvényekre, amikből tavasztól kezdve szinte minden hétvégére jut egy.

Az erdélyi hasonló klubok közül egy segesváriakból és vásárhelyiekből összeálló egyesületet említenek meg a srácok, akikkel tartják a kapcsolatot, és akiknek most lesz egy összeröffenésük Balavásáron. „Pár autóval elmegyünk, elüldögéljük az időt, beszélgetünk, vagy éppen egyet sütünk" ­– meséli Zsolt. Látogatóként részt vettek a magyarországi Autó-Motor Tuning Show-n.

00-DSC 0638

Tervezték ügyességi versenyek szervezését is, de mivel kevesen vannak és nonprofit szervezetként működnek, egyelőre a talákozó az egyetlen stabil programja a Street Kingznek. Mivel nagyon kicsi keletje van az autótuningolásnak Udvarhelyen, így nekik egyelőre hobbi marad a dolog, saját és egymás autóin dolgoznak.

A Street Kingz marketingjét főleg Zsolt intézi, egész délelőtt Street Kingzes kalapban flangál. Egységes dzsekiket is csináltattak maguknak.  Miután többen érdeklődtek tőlük, hogy hol lehet ilyeneket kapni, Bernáttal el is tervezték, fognak még néhány ruhadarabot tervezni.

00-DSC 0639

Megköszönöm a srácoknak, hogy bepillanthattam a műhelybe, bepattanunk Zsolt Minijébe, és visszafelé vesszük az irányt. Az autóban elmeséli, hogy a Coopert egy Orange által meghirdetett nyereményjátékon kapta. Ez volt az a szikra, hogy ő is szenvedélybeteggé váljon. Ezután éppen Robi autója kívántatta meg vele az E36-os Coupét, úgyhogy ő is beszerzett egyet. 

„Az a jó abban, ha értesz hozzá, hogy magadnak nagyon sok mindent meg tudsz oldani, és nem kell bolond pénzeket kifizetned másnak" – árulja el mosolyogva.

00-DSC 0642

Az elején gőze sem volt az autószereléshez, de szép lassan ő is belerázódott.

Igaz, volt, akitől kérdezősködnie, akitől szerszámokat kölcsönkérnie, sőt sokszor a netet is felcsapta, ha volt kérdése volt és autós fórumokat bújt, amíg meg nem kapta rájuk a választ.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."