Színes » Benzingőz

Nem olcsó télibe öltöztetni a verdát

A legnagyobb, autókkal foglalkozó román oldal kiszámolta, mennyibe kerül a sofőröknek felkészülni a télre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Teliesites
Az autó téliesítése, fotó: auto-bild.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AUTO-BILD.RO
2017. november 01., 12:15
0 hozzászólás. 

Az ország bizonyos részein a vártnál hamarabb érkezett a tél, ezért az autósok joggal kezdték el számolgatni, mennyi pénzbe kerül az autót felkészíteni a fagyos évszakra. Ilyen ez a tél, mindig hamarabb érkezik a kelletténél, nem csak a sofőröket, a hatóságokat is rendre meglepi.

Az autóvezetőknek téligumit, láncot és szélvédőmosó folyadékot is be kell szerezniük. Az üzletek már el is kezdték árusítani a téli abroncsokat, amelynek használata kötelező a hófödte utakon.

A legolcsóbb téliguminak 150 lejbe kerül darabja, viszont a nevesebb gyártók abroncsai meghaladják a 600 lejt, így egy sofőr, akinek négy téligumira van szüksége, 600 és 2 400 lej között fog erre költeni a gyártótól és a mérettől függően, az átlagár 1 200 és 1 400 lej között mozog.

A KRESZ szerint a téli gumik kötelező használatára vonatkozó előírás megszegése a negyedik büntetőkategóriába tartozó kihágásnak számít, vagyis 9-től 20-ig terjedő büntetőpont jár érte. Ez pénzben kifejezve 1305 és 2900 lej közötti bírságot jelent. Emellett a kihágást megállapító rendőr bevonhatja a személygépkocsi forgalmi engedélyét is. Ennél a lehetőségnél még a drága téligumi is jobb döntés. Ha nem tudod, milyet vegyél, elolvashatod Kakasy Boti tanácsait a témában.

A hóláncokat még nem igazán kezdték el árusítani, így főként benzinkutaknál ajánlott ezeket keresni és beszerezni. Már 70 lejes áron hozzájuthatunk a legolcsóbb szettekhez, viszont az összetettebb darabokat 1 000 fölött kínálják. Egy szett két hóláncot tartalmaz, ugyanis ezeket a két meghajtott kerékre kell felszerelni.

A szélvédőmosó folyadékot is le kell cserélned télre egy magasabb alkoholtartalmúra, amely nem fagy meg fagypont alatti hőmérsékleten. Egy 5 literes kannával 6 és 15 lej közötti áron lehet ebből vásárolni. Gondoljuk, jégkaparó már van az autódban, de mellé a jégoldó spray is nagyon hasznos lehet a lefagyott szélvédő vagy autóajtók felmelegítéséhez, ebből egy 350-400 milliliteres kiszerelés 20-tól 40 lejig terjedő árkategóriába fér bele.

Ha mindenből a legolcsóbbat számoljuk össze a fent felsoroltakból, ami soha nem tanácsos, legalább 700 lejt kell költenünk az autó téliesítésére, de több ezer lejes költekezésbe is belefuthatunk az auto-bild.ro szerint.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."