Színes » Benzingőz

Milyen téli gumit érdemes venni?

Ha nem is minden télen, de néhány évente felmerül a kérdés minden autótulajnál. Szubjektív megítélés következik, saját tapasztalatok alapján.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

teli gumi-04
Egy jó abronccsal sokat spórolhatunk.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. október 29., 18:01
7 hozzászólás. 

Harmadszor veszek tél gumit az autómra, de harmadjára sem könnyebb. Az első kérdés mindig a használt vagy új abroncs legyen. A használt gumit vészmegoldásnak tartom, kerülendő.

És mielőtt a használtgumi-kereskedők felnégyelnek, néhány egyszerű kérdésre válaszoljanak. Ki az, aki a jó téli gumiját jó állapotban idő előtt eladja/lecseréli újra? Honnan tudjuk, hogy szakszerűen volt használva az abroncs? Tudja-e garantálni, hogy a néhány éves gumik szakszerűen voltak tárolva?

Ezen információk hiányában mindig a legrosszabbra kell számítani, azaz a nem megfelelő használat, a rossz tárolás a gumi idő előtti öregedését okozza, ami nagyban rontja a menettulajdonságokat. Arról nem beszélve, hogy a kopás is gyorsabb lesz.

80 százalékos gumit miért ne vegyek?

Az már eleve kiborító, amikor a használtgumi-piacon nézelődve mindenkinek csak 70-80%-os gumija van. Mintha nem is kopna tovább.

De minek a hetven-nyolcvan százaléka ez? Profibb kereskedők néha villantanak egy profilmélység-mérő eszközt, amitől a kételkedők egyből bekapják a horgot. Az soha nem kerül szóba, hogy az adott típust mekkora profilmélységgel gyártják, és annak függvényében kell kiszámolni a meglévő százalékot a futófelület szélén és közepén is. Meg azt se tévesszük szem elől, hogy az utolsó 30%-ban mit tudhat az a gumi?

Saját tapasztalataim szerint az első 30 százalék valahogy sokkal lassabban kopik, mint mondjuk a középső vagy utolsó 30 százalék. Egyszer én is engedtem a 70-80 százalék csábításána, és attól kezdve úgy tűnt, mintha smirglipapíron járnék. A remélt idő felét sem teljesítette a gumi, arról nem is beszélve, hogy menetteljesítménye mélyen alul maradt valamikori önmagának.

Az új guminak a szaga is jobb

Már a gumisnál a csomagtartóból kipakolni is másabb. Nem fogja meg a kezünket a rárakodott fémpor, a tapintása is kellemes. És ha büdös is, mégis az új illatát érezzük. Nem kell annyi kiegyenlítő súly a felnire, már amikor kigördülünk a szerelőtől, úgy érezzük, jobban megy az autó.

Ha a pénz nem számít, akkor egyszerű a képlet: a csúcsmárkák prémium kategóriás gumiját kell választani, azzal nem fog(hat) mellé az ember. A mindenféle hangzatos marketinges megnevezéseken, illetve a csak laboratóriumi körülmények között mérhető fejlesztések előnyein túl, három igazán fontos tényezőre érdemes figyelni, és itt természetesen a személyautóknál az utcai használatra gondolok.

Az egyik tényező a gumi mintázata. Fontos az apró lamellák kialakítása, a recék mérete és elhelyezése, hogy a gumi havas úton is jól tudjon kapaszkodni, illetve fékezésnél „botlasztani". A másik fontos tényező az abroncs vízelvezető képessége. Mivel gyakran kell a legjobb tapadást nyújtania vizes útfelületen, értelemszerűen akkor a legjobb a tapadás, amikor az út felülete és a gumi közt a vízréteg minimális.

A harmadik tényező a gumi és a szintetikus gumi aránya. Minél több a gumi, annál jobban tapad az abroncs, de ilyenkor jobban is kopik. Kisebb tapadásnál hosszabb az abroncs várható élete, és valamennyivel kisebb az autó fogyasztása is. Ezekre is jó marketinget szoktak építeni a gyártok, de érdemes mérlegelni, hogy egy fél szezon és néhány liter (?) üzemanyag spórlása megéri-e a rizikót.

A gyártók is a gumi és szintetikus gumi kényes egyensúlyával játszadoznak, és keresik az ideális egyensúlyt. Hogy senki ne hajszoljon illúziókat az ideális abroncsról, a képlet egyszerű: ha jó a tapadása, akkor az abroncs hamarabb kopik. Ha az abroncs nem kopik olyan gyorsan, a tapadása sem olyan jó. Érdemes megvizsgálni, hogy általában milyen úton és milyen időjárási viszonyok mellett vezetünk a legtöbbet, és annak megfelelő keverésű abroncsokat vásárolni.

Amikor a fagyi visszanyal

Minél általánosabb a kerékméretünk, annál olcsóbban kapunk hozzá jó árban minőségi abroncsot. Például 195/65/R15 méretben 200 lejért kapható a hanyagolandó kategória, de 250-ért már a felső középkategóriát is megvehetjük. Sőt 300-350-ért a prémium gumikból válogathatunk, amihez, ha elcsípünk egy akciót, máris baráti áron juthatunk hozzá. De véleményem szerint ebben a méretben nem érdemes kísérletezni, a közép és prémium besorolású abroncsok között nincs akkora árkülönbség, hogy vacilláljunk.

Ennél rosszabb helyzetben van az, akit az autógyártója valami sajátosabb mérettel áldott meg, esetleg már a 17-es vagy nagyobb felni virít a verdáján. Ugyanannál a kereskedőnél, ugyanazon a márkán és modellen belül egy 15, illetve egy 17 colos abroncs között akár 300-400 lej (!) eltérés is lehet.

Itt már érdemes a felső-középkategóriás abroncsban gondolkodni, ha szűkös a keret, de még így is bőven kell adogatnunk a lila bankókat.

Nézd meg mit veszel és tájékozódj idejében

Ha sikerült kiválasztanunk valamelyik modellt, a vétel előtt ne sajnáljunk egy kis időt az utánaolvasásra szánni. A neten számtalan tesztet és olvasói véleményt találunk, de ezekre ne szentírásként tekintsünk. A szaklapok is valamiből meg kell, hogy éljenek és nem szívesen húzzák le azokat az abroncsmárkákat, amelyek náluk reklámoznak. Érdemes több szakoldal tesztjébe is beleolvasni.

Aránylag hiteles visszajelzést kaphatunk a felhasználóktól, de náluk a viszonyítási alappal szokott gond lenni. Legtöbben egyszerű benyomásokra hagyatkoznak, és egy közepes abroncsot az egekbe magasztalnak, mert addig valami gagyival jártak. Itt is érdemes több véleményt elolvasni, a negatív kritikáknak jobban higgyünk.

Az ember nehezebben ismeri el, ha gagyit vett, és hajlamosabb a közepest feldicsérni. Vigyázat, ugyanannak a gyártónak a különböző modelljei közt is hatalmas eltérések lehetnek a menettulajdonságaikban.


címkék: téli gumi abroncs

7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nagydd
2015-10-29 21:57:23
Egy kis iránymutató,igaz németül van,de a gugli a
http://www.reifentrends.de/adac-winterreifentest-2014-2015.html

Szerepel benne az is melyik márkát milyen országokban gyártják és két gyakoribb méretkategóriában végezték a tesztet.

Viszont amin meglepődtem az volt,hogy a német szakember arról is felvilágosított amikor a gumikat vásároltam,hogy ha kevesebb mint 20000 km-t autózunk egy évben,inkább érdemes egy jobb minőségű téli gumiba befektetni és azzal járni télen-nyáron.A négy évszakos gumikat pedig indulásból el kell felejteni!
avatar
boti
2015-10-30 07:37:49
re: Egy kis iránymutató,igaz németül van,de a gugl
Az ADAC tesztek valóban jók, de azt hiszem pont tavaly volt egy botrány ami a hitelességüket ásta alá és voltak feltételezések, hogy az abroncsteszteknél is volt egy kis sumákolás. Emiatt 30 ezren ki is léptek a klubból. Ettől még érdemes megnéz a tesztjeiket, itt magyarul is olvasható:
http://www.gumiabroncs.hu/gumiabroncs-hirek/item/87-adac-teligumi-teszt-2015

Az viszont tényleg érdekes, h a téli gumit ajánlja a szerelő nyárára is. Nem látom a felhasználó szempontjából a logikát. Mivel nyáron jobban kopik a téli gumi, így egy nyári szezon után jóval kopottabb abroncsokkal indulunk a télnek. Ez kinek jó? Vagy akkor ezek egy évet bíró gumik? Mert puhább téli gumik 18 000 km-re vannak saccolva. Így ha 20 e km alatt járunk akkor téltől télig pont eljárunk egyet és köv telet új gumikkal kezdjük.
avatar
laco51
2015-11-03 10:04:08
Személyes tapasztalatom és elveim...
Alapelvem, hogy a gumivásárlásnál NEM szabad spórolni. Az anyagi lehetőségekhez mérten a legjobbat kell megvenni - váratlan helyzetben akár az életünk is függhet tőle. Bár ez elfogadhatóan hangzik DE még soha nem tudtam a prémium osztályból csúcsminőségű új gumit vásárolni. No akkor mit csinálok? Olyan emberre bízom aki ért hozzá. Több mint 15 éve ugyanahhoz a gumishoz járok. Megmondom neki, hogy milyen ársávban legyen az új gumiszett és a felsőhatárt maximum mennyivel lépheti át. Két téli és egy nyári szettet vásároltam így a billenési pont határán: a közép minőség felső határán és a prémium minőség alsó határán. Bejött, különösen a téli szetteknél.
Most van először nyolc felnim - így nem kell átszerelni a gumikat. Nagyon-nagyon hálásak érte, ami a hosszabb élettartamban mutatkozik meg. A régi téli szettemnek bár tökéletes a bordázata, de anyagában megöregedett (tökéletesen igaz a cikk állítása az öregedéssel kapcsola - csökkent a téli tapadása (azt az érzi aki folyamatosan használja
avatar
laco51
2015-11-03 10:21:23
...folytatva
Azt csináltam, hogy vettem egy ÚJ téli gumiszetett(a gumis ajánlásával) és az erősen kopott nyári szet helyére feltettem a régi megöregedett, de kifogástalan bordázatú téli szettet - "hadd kopjon"
Személyes véleményem, hogy nyárra lehet vásárolni használt gumit (DE akkor az már prémium minőség legyen!) Télre soha. A téli guminál oda kell figyelni a hosszanti bordázatokra - ez a vízelvezető képességet mutatja így még havas latyakban is jól működhet. Új gumiszetnél az első 20-30 km-t úgy vezessük mintha másnapossak lennénk - "kostolgassuk" a tapadás minőségét...
avatar
nagydd
2015-11-03 11:38:06
re: re: Egy kis iránymutató,igaz németül van,de a
Válaszolnék a kérdésedre Boti!Én is téli-nyári kerékcsere párti vagyok!A szomszédasszonyom kicsípette az egyik gumi oldalát egy járdaszegéllyel és amikor együtt elmentünk a szerelőhöz a szerelő a következőket állította:
-egy felsőkategóriás téli abroncs 18 -25%-al drágább mint egy középkategóriás de annyival többet is tart (nem értettem vele egyet,mert a netről rendelve akár annyival olcsóbb is lehet,a tartósságát pedig meglátjuk)
-két évet évet biztosan tart még akkor is ,ha télen nyáron azzal jársz
-nem kell +4 felnit vásárolni,gumikat felszereltetni,stb.Nekem a négy Opel Astra G acélfelni,185/65R15 Firestone Winterhawk saruval 517,25 euróba került a tavaly.Megjegyzem,hogy mindez Németországban és nem otthon.
-átlag két évente így is úgy is kell venned egy szett gumit,még akkor is ha cserélgeted a téli nyári kerekeket.(ezzel úgy-ahogy egyet lehet érteni)
-nyáron,esős időben jobb a téli gumi vízelvezetése és a tapadása is.

Kb. ez a logikája a dolognak
.
avatar
laco51
2015-11-03 16:28:35
T.nagydd
Való igaz, hogy nem KELL nyolc felni. Én véletlenül nagyon olcsón jutottam hozzá négy zsír új gyári felnihez - viszont rendkívül kényelmessé vált az életem(a centirozás olcsóbb mint az átszerelés) és különösen a téli szetteknél egyertelműen hosszú ideig stabillá vált a kocsi futása.
A fiam vett magának négy "méregdrága csoda felnit" azzal használja a nyári szetet a gyári felniken meg a téli szett van. Neki is az a véleménye, hogy az ide-oda szerelés nem használ a gumiknak. Nőhet az exentritás és elkezdenek dübörögni, DE ezen a lengéscsillapítók sem fognak röhögni....
avatar
Lmarci
2016-04-11 14:08:15
Aki tanácstalan, és hozzáértő segítséget szeretne kapni a téli vagy nyári gumival kapcsolatban, az keresse fel a www.gumistart.hu -t. Telefonon vagy e-mailb-en segítenek a választásban, Pesten illetve más nagyvárosokban is ingyenesen átvehetőek a megrendelt gumik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."