Színes » Benzingőz

Az oroszoknál nem csak a vodka erősebb

A nagyközönség és a szaksajtó több ízben dicsérte a Dacia első öszkerékhajtású SUV-ját, mégis elégedetlenkedők: a gyártó beint a nagyokosoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/duster7
Szines_benzingoz/duster7
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. május 25., 17:02
2 hozzászólás. 

A Duster vásárlói jelenleg három motorizáció és két féle meghajtás között választhatnak. A két- és négy kerék meghajtáshoz társíthatnak 1,6-os, benzines, 105 lóerős kiserőművet illetve a két ezerötszázas, turbósított gázolajos erőforrás egyikét, kilencven vagy száztíz lóerős kivitelben. Egészen mostanáig ez a három típusú motor szolgálta ki a vásárlók igényeit, tökéletes összhangot biztosítva az alacsony fogyasztás, az elfogadható menetteljesítmény és a környezet kímélete között.

Szines_benzingoz/duster7

Noha enyhe túlzás, most bejelenteni, de mivel tényleg egy premier előtt ál a Dacia, megteszem: érkezik az über Duster, amely minden ikertestvére felett áll. Ha hatalmas kerekekre, kétméteres has magasságra és matt fekete, vörös lángnyelves festésre gondoltunk, akkor nagyon messze járunk a valóságtól. Az igazi újítás és az überség eredetét a páncél, pontosabban a motorháztető alatt kell keresni.

A Dacia történelmében először kerülhet nagy szériában gyártott személyautóba egy kétezer köbcentis, 150 lóerős benzinmotor. Valahogy így próbál fityiszt mutatni a kisköbcentis motorokon hümmögő, elégedetlenkedő nagyokosoknak a Dacia. Benéztek a nagytestvér Renaulthoz és leakasztottak egy becsületes méretű, közepes teljesítményű szívó motort a polcról, majd bepréselték a Duster amúgy is szellős motorterébe.

Sajnos idáig csak a történet fele hangzott el. Egyelőre két darab, 2,0 literes, benzines Duster létezik és ezeket is az orosz piacnak szánták. Nem, nem két orosz milliárdos kedvért gyártottak le két exkluzív Daciát, mert meglengették vastag csekkfüzeteiket, hanem honosítás céljából kerültek orosz földre a különleges példányok.

Köztudott tény, hogy az oroszok nemcsak a vodkájukat szeretik kicsit erősebbem, mint Európa többi része, hanem a terepjáróikat is, így a Dustert is kicsit ütősebbnek szeretnék érezni. Nem véletlen, hogy Renault/Dacia eleget akar tenni egy ekkora piac elvárásainak: az orosz a legnagyobb szabadidő-autó és SUV piacok egyikének számít. Ha a Duster platform flexibilitást figyelembe vesszük, nem volt nehéz eleget tenni a nagyobb ménest a szekér elé elvárásnak, ugyanis a Renault több olyan motorral is rendelkezik, amelyek kisebb átalakításokkal könnyedén illeszkednek a mioveni összkerekes motorterébe.

Még nem tiszta, hogy mikor és egyáltalán kerül-e valaha a februárban orosz földre exportált típus a R.A.R. szakemberinek keze alá: nem erősíthetjük meg, hogy az új motorizáció bekerül majd a Dacia romániai kínálatába.

Egy biztos, mozgolódik a román gyártó és eléggé jó irányba. Valószínűleg az aktuális kínálat bőven kiszolgálja az európai elvárások nagy részét, noha egyesek szerint idehaza és a határokon túl is jó fogadtatásban részesülne egy erősebb, nagyobb lőtérfogatú dízel. A végkövetkeztetés pedig: erősebb gázolajos jöhet, a nagyköbcentis benzines maradjon az oroszoknak, a vodkájukkal együtt, nálunk amúgy is a sárkányvíz a nyerő.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2011-05-25 21:44:33
1987-ben azért vontak le a fizetésemből, mert sok gyerek szökött át a zöld határon. Hitessétek el velük, hogy a Csaó-korszak aranykorszak volt -üzeni egy nyomorgó tanügyi...
avatar
Csedo
2011-05-27 10:39:10
Menje "lőtérfogat" , "emlőtérfogat" :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."