Színes » Benzingőz

Sóágyon lett világrekorder a cseh atléta

Mit tegyünk, ha eszeveszettül száguldoznánk, de a német autópályák túlságosan zsúfoltak? Irány Amerika és egy kiszáradt sós tó medre. Legalább is így látják Skodáék.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/skoda_octavia_rs
Szines_benzingoz/skoda_octavia_rs
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. augusztus 23., 16:02
0 hozzászólás. 

Nem tudják a csehek mihez kezdjenek jó dolgukban – azzal álltak elő, hogy rekorddöntő sportkocsivá alakítanak egy mezei szedánt és átruccannak vele az Egyesült Államokba.

Nem vicc, tényleg vettek egy Octaviat, mózereltek egy kört a motorterében, ráaggattak egy ejtőernyőt és repülőre pakolták. Mielőtt félreértések születnének, az ejtőernyő nem azért kell a négykerekűre, mert repülőgépből fogják kidobni és szabadesésben sebességi csúcsot felállítani. Az ejtőernyő itt inkább fékezőernyőként értendő.

Szines_benzingoz/skoda_octavia_rs

 

Nem a pillanatnyi elmebaj és a feltűnési mánia szülöttje az átalakított Octavia, sokkal inkább szolgál kísérleti célokat. A cseh gyártó úgy döntött, az utolsó póniló erejét is megpróbálja kicsavarni az orrvérzésig magasztalt, kétliteres, közvetlen befecskendezéses turbó motorjából.

Már az alap gép sem egy mezei, céges Skoda volt, hanem a család legsportosabb tagja az Octavia RS. Az RS rövidítés mindig is a legsportosabb modelleket takarta a Skoda palettán – ez az Octavia esetén külön igaz: már alapból kétszáztíz paci nyugszik a motorháztető alatt.


Mitől rakéta a cseh atléta?

A választ a motorháztető alatt kell keresnünk: az alap motor is elég komoly erőtartalékokkal rendelkezett, de a Skoda igen komoly álmait nem tudta volna teljesíteni. A cseh gyártó be szeretett volna lépni a kétszázasok klubjába. Az igazán nagymenők közé.

Ide csak egy elit tartozhat, aki hivatalos mérések keretein belül túllépi a kétszáz mérföldes, azaz a háromszázhúsz km/h sebességet. Nem tűnhet soknak, de hogy elérje ezt a sebességet rendesen be kellet szteroidozni az amúgy sem gyengélkedő négyhengeres blokkot.

Skodáék mérnökei szabad kezet kaptak a motortérben: azt cserélhettek, alakíthattak, amit csak akartak – a cél a maximális sebesség elérése volt. Kicserélték a turbót egy nagyobb méretű Garrette-re, az intercooler méretét a turbóéhoz igazították, a befecskendezést is átalakították, majd kevés laptopos varázslat, na és persze némi versenybenzin, és kész is az ötszáz lóerős vadállat.

Persze, nem elég csupán a versenymotor a nagy sebességhez, kellett csavargatni rendesen az autó többi porcikáján is. Éppen ezért javítottak a légellenállási tényezőn, lecsupaszították a belteret és bukókeretet is kapott a gép. A felfüggesztésen könnyítettek, a gumiabroncsokat és felniket is a speciális körülményekhez igazították. Más áttételezésű lett a váltó és a biztonság kedvéért egy profi tűzoltó berendezés is került az autóba. Kezdődhet a száguldás!


Kinek kell a háromszázzal repesztő családi szedán?

Nem csak erőfitogtatásból vitték át az óceánon a cseh atlétát. Az észak-amerikai kontinensen található bonneville-i, kiszáradt sóstó évente többször ad lehetőséget a sebesség megszállottjainak. Amatőrök gyári verdákkal és profik kispécizett gépekkel élhetik ki magukat – padlóig nyomott gázpedállal, eszeveszett sebességgel száguldva élvezik a folyamatos adrenalinlöketeket.

Nem egy szárazföldi sebesség rekordot állítottak fel és döntöttek le ezen a helyszínen. A Skoda most azért utazott több ezer kilométert, hogy a kétliteres kategóriában megdöntse az abszolút rekordot, ami jelenleg 347 km/h-nak megfelelő mérföld.

Szines_benzingoz/skoda_octavia_rs

Már az első próbálkozások ígéretesre sikerültek. A szteroidos Skoda az első mért kísérleten 315 km/h sebességet ért el, egy később mért eredmény pedig 325,33 km/h volt. Közel voltak, nagyon közel... végül pedig sikerrel jártak. A hivatalos mérés szerint 227 mérföldnél állt meg a mutató, vagyis a Skoda 365 kilométeres óránkénti sebességgel beállította az új rekordot és ezzel hivatalosan is a valaha volt leggyorsabb kétliteres autó.


Több mint csodabogár?

A válasz egyértelmű nem. Nem valószínű, hogy sokan rendelnek majd fékezőernyős, bukókeretes, ötszáz lóerős Skodát, hogy családjukkal leugorjanak a nagyihoz, vagy a helyi bevásárlóközpontba.

Értelme akkor lenne, ha beszórnák az öreg kontinenst tíz centi sóval és mindenki háromszázzal akarna hasítani az utakon.

Köszönjük, nem kérjük. De a sima RS az kéne.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."